Sebastian Burduja avertizează că sărăcia energetică este un pericol real pentru foarte mulți români. Potrivit explicațiilor oferite de ministrul Energiei, 52.000 de familii se află într-o situație inacceptabilă, iar Ministerul Energiei va face tot posibilul pentru a oferi un ajutor.
Așadar, Sebastian Burduja a explicat că 52.000 de familii sunt în situația „unei sărăcii energetice extreme”. În acest context, Ministerul Energiei urmează să întocmească o situație a tuturor gospodăriilor care nu au curent electric.
Sebastian Burduja vine cu asigurări pentru români
Potrivit explicațiilor oferite de ministrul Energiei, majoritatea oamenilor aflați în acest situații sunt vârstnici aflați în sate îndepărtate sau copii pe care îi cresc bunicii. Aceștia încă învață la lumina lumânării, un lucru de-a dreptul inacceptabil.
„52.000 de familii sunt în situația unei sărăcii energetice extreme. De altfel, prima etapă din campania – Case cu căldură pentru familiile nevoiaşe – este ca Ministerul Energiei să facă o mapare a tuturor gospodăriilor care nu au curent electric, care niciodată nu au fost conectate la rețea.
Sunt oameni foarte în vârstă, sunt sate îndepărtate, sunt copii pe care îi cresc bunicii și care încă învață la lumina lumânării. Pentru noi, asta este inacceptabil”, a spus Sebastian Burduja, conform Gândul.
Ministrul a oferit drept exemplu eforturile depuse de Dumitru Chisăliță, de la Asociația Energia Inteligentă. Pe baze voluntare, spune liberalul, specialiștii au mers în zonele afectate pentru a analiza situația.
Președintele PNL Sector 1 a sugerat apoi un ajutor pentru românii care se încălzesc cu lemne în iarna aceasta. În loc de donații cu haine și jucării, liberalul s-a gândit să-i ajute cu lemne.
„Am făcut un parteneriat cu domnul Dumitru Chisăliță, care este un om respectat din energia românească. Are Asociația Energia Inteligentă. Pe baze voluntare, ei au mers în aceste zone. Au cunoscut românii are nu au acces la rețeaua de distribuție.
Ne-am gândit, pe de-o parte, pentru românii care se încălzesc cu lemne în iarna aceasta, în loc să donăm jucării, hăinuțe și ce s-a mai donat, am zis să-i ajutăm cu lemne de foc. Vor fi lemne de răritură, deci nu tăiem pădurea. Este strict acea cantitate care trebuie extrasă din pădure pentru a putea să se dezvolte în continuare”, a mai spus Burduja.
Liberalul spune că autoritățile au un plan ambițios pentru ajutarea românilor
Ministrul Energiei a explicat apoi că autoritățile au un plan ambițios pentru ajutarea românilor. Mai precis, se dorește ca, într-un termen de 3-4 ani, să nu existe gospodării în România în care să nu se aprindă becul.
Acest lucru se va realiza prin instalarea de panouri fotovoltaice. Totodată, costul per gospodărie va fi de 3-5.000 de euro.
În această modalitate, oamenii vor trăi în „condiții cel puțin de bază” în România anului 2023, a conchis liberalul.
„Am stârnit o oarecare vâlvă pentru că am făcut un apel public și am spus că orice român e binevenit să contribuie. Lumea a spus că suntem Guvernul României și nu avem de ce să apelăm la cetățeanul de rând. Noi vom face tot ce ține de noi. Dacă un român vrea să ajute, este binevenit să o facă.
Planul este pentru iarna această și apoi avem Energie pentru Viață, o campanie pe care Asociația Energie Inteligentă a tot dus-o și o extindem la nivel național. Ne-am propus ca într-un termen de 3-4 ani să nu existe gospodării în România în care să nu se aprindă becul. Asta se face cu instalarea unor panouri fotovoltaice. Costul per gospodărie va fi de 3-5.000 de euro”, a declarat Burduja pentru sursa menționată.