Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consideră că menținerea schemei de compensare-plafonare a fost o idee corectă, în contextul în care instabilitatea regională este semnificativă.
Menținerea schemei de compensare-plafonare, o idee corectă, potrivit lui Sebastian Burduja
Joi, pe 30 mai, Sebastian Burduja a precizat că este corect să ne preocupăm încă de pe acum de ce se va întâmpla la anul.
„Am menţinut schema de compensare-plafonare şi cred că este o idee corectă, în contextul în care instabilitatea regională este încă semnificativă. Ştiţi bine că am optimizat Ordonanţa 27 şi acum o lună şi ceva am văzut efecte şi la consumatori.
Au început să scadă facturile la gaze cam cu 15% în evaluarea noastră, la energie electrică, pentru cei cu un consum de peste 300 kilowaţi/h pe lună, cam cu 10%, poate chiar un pic mai mult decât atât. Şi asta înseamnă că există o concurenţă sub plafonul final la consumator. Furnizorii se luptă între ei să asigure un preţ cât mai mic la factură, pentru că altfel riscă să piardă clienţi.
E corect să ne preocupăm încă de pe acum de ce se întâmplă de la anul. Sigur că noi vom monitoriza se se întâmplă între timp. Dacă va fi nevoie, vom menţine această schemă de compensare-plafonare şi cu discuţii la Bruxelles, pentru că asta trebuie făcută în nişte condiţii la nivel european.
Dacă nu vom putea să o menţinem în forma actuală, cu siguranţă vom găsi o variantă să-i protejăm pe românii vulnerabili. De fapt, aceasta este şi direcţia europeană: să nu dai un sprijin pentru toţi consumatorii”, a declarat el.
Ministrul Energiei a adăugat că România nu este supusă niciunei proceduri de infringement în ceea ce privește compensarea și plafonarea prețului la energie pentru toți consumatorii finali.
Potrivit acestuia, România a echivalat într-un anumit fel un consum mai mic de energie cu o situație financiară vulnerabilă pentru o gospodărie, deși această echivalare nu este perfectă, ci aproximativă. De aceea, este necesar să se găsească un set de criterii pentru a identifica cu adevărat consumatorii vulnerabili și pentru a direcționa sprijinul doar către aceștia.
„Nu avem procedură de infringement declanşată. Am discutat amplu cu Comisia Europeană pe acest subiect.
E adevărat, Comisia Europeană împinge statele-membre să treacă în termenul cel mai scurt la o liberalizare totală a pieţei, dar, având în vedere situaţia regională, având în vedere că România întotdeauna a fost disponibilă să ajute şi Republica Moldova, fraţii noştri de peste Prut, şi Ucraina, în perioada recentă, sunt nişte circumstanţe atenuante pe care le avem, pentru a păstra o prudenţă mai mare în modul în care gestionăm preţul la consumatorul final”, a spus Sebastian Burduja.
OUG 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, prevede un preț final plafonat pentru consumul de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.
Strategia Energetică Națională
Amintim că la începutul acestei săptămâni, Sebastian Burduja a anunțat că Strategia Energetică Națională va fi pusă în dezbatere publică în câteva zile. Ministrul Energiei a precizat că acest document este deschis dialogului și îmbunătățirilor.
Acesta a afirmat că documentul nu este complet în acest moment, fiind deschis dialogului și îmbunătățirilor. De asemenea, autoritățile corelează acest document cu recomandările transmise de Comisia Europeană privind Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC).
Ministrul a menționat că până în prezent au fost semnate investiții în valoare de 12 miliarde de euro în sectorul energetic. Aceste investiții au fost acordate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și al Fondului de Modernizare.
De asemenea, a abordat subiectul listării Hidroelectrica, evidențiind importanța acesteia pentru autorități. El a subliniat că această listare contribuie semnificativ la dezvoltarea Bursei de Valori București și a pieței de capital din România. Mai multe puteți citi aici.