Sectorul energetic, pilon esenţial al procesului de dezvoltare a României
Sectorul energetic este un pilon esenţial al procesului de dezvoltare a României în ansamblul ei, motiv pentru care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a integrat sugestiile primite de la actorii din societatea civilă, mediul academic şi industrie referitoare la proiectul „Strategiei Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050” şi a publicat varianta actualizată pe pagina sa de internet, la secţiunea „Transparenţă şi integritate – Transparenţa decizională.” Printre noutăţi se numără:
- imperativul garantării securităţii energetice a Republicii Moldova;
- accentul pe scăderea preţurilor energiei pentru consumatori casnici şi industriali;
- dezvoltarea capacităţilor de stocare;
- securitate cibernetică şi construirea unui lanţ de aprovizionare local cu tehnologii şi materiale necesare tranziţiei verzi.
„Facem încă un pas în adoptarea unei strategii naţonale care va ghida dezvoltarea sectorului energetic într-un mod coerent, bine planificat. Ultima strategie energetică a fost adoptată acum 17 ani, pentru perioada 2007-2020. Aveam deci o necesitate stringentă să adoptăm un nou document programatic.
(…) Menţionez că această Strategie a fost elaborată de experţii din Ministerul Energiei, alături de cei din companiile şi instituţiile din subordine, precum şi de membrii Consiliului Onorific pentru Energie. Nu a fost folosit niciun leu de la bugetul public pentru consultanţă externă”, a transmis oficialul român.
Schimbările climatice creează noi oportunități pentru România
Potrivit spuselor sale, schimbările climatice reprezintă atât o provocare, cât și o oportunitate pentru România în domeniul energiei. Sectorul energetic este un pilon esenţial al procesului de dezvoltare a României în ansamblul său.
„Trebuie să răspundem provocărilor inovativ, şi să utilizăm oportunităţile inteligent. Strategia Energetică este despre investiţii care aliniază sectorul energetic la nevoile României de mâine. O Românie cu energie sigură, ieftină şi curată”, crede ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Strategia Energetică a României urmărește dezvoltarea sectorului energetic într-un mod sigur, sustenabil și accesibil pentru toată lumea. Scopul este ca energia să fie disponibilă constant și la prețuri accesibile, într-un mod cât mai prietenos cu mediul. România se confruntă cu provocări importante din cauza schimbărilor pieței, problemelor climatice și vulnerabilităților regionale, amplificate de războiul din Ucraina și de poziția sa geografică la granița de est a Uniunii Europene (UE). Din acest motiv, e nevoie de un sector energetic puternic, capabil să reacționeze rapid și eficient în orice criză.
Pentru a accelera tranziția către energie verde și a îmbunătăți securitatea energetică, Strategia Energetică vizează:
- menținerea prețurilor accesibile și sprijinirea competitivității economice;
- trecerea treptată de la combustibili fosili la surse de energie regenerabilă sau cu emisii reduse de carbon;
- dezvoltarea capacităților de stocare a energiei;
- creșterea eficienței energetice;
- diversificarea surselor de energie locale;
- întărirea rețelelor de transport și distribuție a energiei;
- încurajarea consumului intern eficient;
- flexibilizarea rețelelor și crearea unei piețe competitive care să pună consumatorul în centrul atenției;
- România are resursele naturale, financiare și umane necesare pentru modernizarea sectorului energetic și pentru a deveni un lider regional;
- sectorul energetic trebuie să fie pregătit să susțină transformarea economiei și să contribuie la îmbunătățirea calității vieții.