Sebastian Burduja: Securitatea energetică a românilor nu este negociabilă

România trebuie să pună ceva în loc dacă renunţă la extracţia de cărbune şi Transelectrica pregăteşte studiul de adecvanţă pentru procedura de achiziţie publică, a anunţat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Evident că România are nevoie de cărbune şi că, dacă doreşte să renunţe la aceste grupuri în procesul de tranziţie verde, trebuie să pună ceva în loc. Securitatea energetică a românilor nu este negociabilă.

Aşa cum am spus de multe ori public, avem nevoie de studiul de adecvanţă al Transelectrica pentru a putea discuta pe baza unor cifre şi argumente concrete cu Comisia Europeană. Studiul este în pregătire la nivelul Transelectrica pentru procedura de achiziţie publică”, a explicat Burduja într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ministrul i-a numit eroi pe angajații centralei de la Ișalnița

Sebastian Burduja a precizat că, în drumul său spre Porțile de Fier, a făcut o oprire la Ișalnița pentru a le strânge mâna celor care au contribuit la creșterea producției de energie în perioada de caniculă. El i-a numit „adevărați eroi” pe acei oameni care lucrează neîntrerupt pentru a menține funcționarea unor echipamente vechi de peste 50-60 de ani.

Burduja a amintit că inaugurarea oficială a SE Ișalnița a avut loc în prezența Președintelui Republicii Franceze, generalul Charles de Gaulle, în mai 1968.

Burduja a menționat că la Ișalnița este prevăzută construirea unei noi centrale pe gaz de 850 MW, o investiție de 560 milioane de euro, din care peste 200 milioane reprezintă fonduri nerambursabile din Fondul pentru Modernizare.

Contractul de proiectare și execuție este în faza de licitație publică, iar semnarea contractului este anticipată pentru sfârșitul anului, cu termen de punere în funcțiune până la sfârșitul anului 2027. Astfel, gazul românesc va produce energie sigură și competitivă, cu emisii mai mici de CO2.

În legătură cu CEO, Burduja a menționat că corpul de control a început acțiunea pentru incidentul de la cariera Pinoasa-Rovinari și că a solicitat conducerii societății să ia măsuri stricte pentru a preveni astfel de situații în viitor.

De asemenea, a adăugat o veste bună de la Rovinari: foarte curând vor începe probele la grupul V, o investiție așteptată de aproape un deceniu, pe care se dorește finalizarea în luna septembrie. Cei peste 300 MW modernizați vor fi de mare ajutor în timpul iernii și în anii următori.

„La Işalniţa este prevăzută o nouă centrală pe gaz, de 850 MW, o investiţie de 560 de milioane de euro, din care peste 200 de milioane reprezintă banii nerambursabili din Fondul pentru Modernizare.

Contractul de proiectare şi execuţie este deja în faza de licitaţie publică şi anticipăm semnarea contractului până la finalul acestui an, cu termen de punere în funcţiune până la sfârşitul anului 2027. Astfel, gazul românesc va produce energie sigură în bandă, cu emisii mai mici de CO2, la un preţ competitiv”, a afirmat ministrul Energiei.