Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că România are cel mai mic preţ la energie electrică din regiune. Potrivit informațiilor oferite de el, cinci milioane de gospodării din România au factura la energie cât costul a 5 litri de lapte.
Sebastian Burduja susţine că plafonarea tarifelor nu este mereu necesară. Ministrul Energiei a argumentat că plafonul de 0,68 lei asigură o factură lunară de aproximativ 40-45 lei pentru vreo cinci milioane de puncte de consum.
Sebastian Burduja spune că plafonarea tarifelor nu este mereu necesară
Mai mult, ministrul a susținut că cinci milioane de puncte de consum plătesc în fiecare lună echivalentul a 5 litri de lapte.
„Nu este necesar să intervenim ca stat tot timpul cu măsuri de tipul acesta în care forțăm plafoane și mai reduse. Gândiți-vă că, totuși, plafonul de 0,68 lei asigură o factură lunară de cam 40-45 lei pentru vreo cinci milioane de puncte de consum.
Astea sunt datele ANRE. Eu le-am mai explicat public o dată și au fost anumite reacții de tipul: cum e posibil? Astea sunt datele oficiale. Sunt cinci milioane de puncte de consum unde se plătește lunar echivalentul a 5 litri de lapte sau cât înseamnă, 3 litri de lapte”, a transmis Sebastian Burduja.
România are cel mai mic preţ la energie electrică din regiune
Potrivit explicațiilor oferite de Burduja, țara noastră are cel mai mic preţ la energie electrică din regiune. El spune că această situație a rezultat în urma investiţiilor în energie verde, printre altele.
Ministrul a oferit drept exemplu și țări precum Spania și Portugalia, care au prețuri „foarte mici”.
Acestea au „o pondere mare de energie verde şi au interconexiuni limitate la ţările vecine”, spune ministrul.
Sebastian Burduja a spus apoi că cele două țări sunt „aproape insularizate”. În opinia lui, aceste interconexiuni sunt importante şi la nivelul Uniunii Europene.
Potrivit ministrului, România încurajează şi susţine aproximativ 5-7 mii de megawaţi, energie verde solar şi eolian.
„Datele de astăzi arată că România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune. Şi este categoric un efect inclusiv al investiţiilor în energie verde, în regenerabile. V-aţi uitat probabil în hartă şi aţi constatat că Spania, Portugalia au preţuri foarte mici. Au o pondere mare de energie verde şi au interconexiuni limitate la ţările vecine. Sunt, practic, aproape insularizate. Bineînţeles că aceste interconexiuni sunt importante şi la nivelul Uniunii Europene, noi trebuie să le realizăm.
În paralel, însă prin toate fondurile disponibile: PNRR, fondul pentru modernizare, schema contractelor pentru diferenţe, despre care de asemenea putem să discutăm, România încurajează şi susţine 5-6-7 mii, poate mai bine, de megawaţi, energie verde solar şi eolian. Aşadar, în orizontul 2026-2028-2030, pe măsură ce aceste capacităţi vor fi puse în funcţiune, românii vor avea facturi tot mai mici”, a mai spus Burduja.
Declarația ministrului a venit joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Populația ar putea plăti mai puțin la curent și gaze
Anterior, el a susținut că populația ar putea plăti mai puțin la curent și gaze. Acesta a confirmat că tarifele la gaze și curent electric vor suferi modificări în viitorul apropiat, întrucât deja a fost pusă în transparență decizională o ordonanță menită să faciliteze acest proces.
Ministru se așteaptă la facturi mai mici în lunile următoare, odată cu reflectarea acestor scăderi în costul de achiziție al furnizorului. El a spus că vor fi facturi mai mici atât pentru români, cât și pentru companiile românești. El a susținut și că acesta este obiectivul autorităților.