Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri, 16 februarie, că nu există „taxa pe soare” în România și nu s-a pus problema introducerii acesteia.
În cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a clarificat că în România nu există o taxă pe soare și că nu s-a discutat vreodată introducerea unei astfel de taxe în țară.
Sebastian Burduja nu susține „taxa pe soare”
Burduja a subliniat că în prezent se discută acest aspect cu doamna Ditte Juul Jorgensen, directorul general al Direcției Generale Energie (DG Ener) din cadrul Comisiei Europene, care se află în România pentru această discuție.
„Nu există taxă pe soare în România. Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se acreditează această idee, pentru că eu nu o susțin și nu o să o susțin niciodată”, a declarat ministrul Energiei.
El a explicat că există o directivă europeană care permite statelor membre să aplice o taxă pe energia solară, începând cu anul 2026, doar dacă procentul de putere instalată la prosumatori depășește 8% din totalul puterii instalate în sistemul energetic al țării.
Totuși, Burduja a subliniat că, în prezent, România se află departe de această cifră și că discută cu Comisia Europeană posibilitatea eliminării acestei prevederi din legislație.
„Este exclus ca președintele ANRE să introducă o asemenea taxă printr-un ordin, deoarece se poate aplica doar din 2026 și numai dacă condițiile sunt îndeplinite”, a adăugat ministrul Energiei.
În final, Burduja a subliniat că așteaptă poziția oficială a Comisiei Europene și că, dacă se confirmă că eliminarea acestei prevederi nu va încălca directiva europeană, va susține eliminarea acestei posibilități din legislație.
„Dar ca să liniştim lucrurile, repet, ideal ar fi să scoatem cu totul acea posibilitate, dar nu vrem să încălcăm o directivă europeană.
De aceea aşteptăm poziţia Comisiei Europene şi dacă ne confirmă ipoteza de lucru, atunci cu mare plăcere o să susţinem această iniţiativă”, a mai transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Măsuri pentru scăderea facturilor la gaze și energie electrică
Pe de altă parte, ministerul Energiei are în vedere o serie de măsuri care să ducă la noi scăderi ale facturilor la gaze şi energie. Într-o săptămână – două va promova în acest sens un act normativ în Guvern, după obţinerea tuturor avizelor necesare.
Sebastian Burduja a declarat că se dorește menţinerea acestei scheme de compensare-plafonare şi protejarea consumatorului român, casnic şi non-casnic.
„E foarte important să ai stabilitate când ai invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, când ai conflict în Orientul Mijlociu, când ai perspectiva finalului de an. La finalul acestui an, ştiţi bine, acordul dintre Ucraina şi Rusia/Gazprom expiră practic şi există posibilitatea sistării acelor livrări de gaze.
Deci, e o situaţie internaţională regională în dinamică rapidă, impredictibilă şi e foarte important ca România să-şi protejeze clienţii finali.
Având în vedere reducerea preţurilor la gaze şi la energie electrică faţă de criza energetică, luăm în calcul anumite măsuri împreună cu ANRE – şi au fost discuţii tehnice cu ANRE şi cu Ministerul de Finanţe, cu ANAF, care nu urmăresc modificarea plafoanelor, ci o serie de alte măsuri care să ducă la noi scăderi ale facturilor la români. Deci, sub nicio formă facturile nu vor creşte, ele au şanse să scadă şi în următoarea săptămână vom promova un asemenea act normativ în Guvern, după ce obţinem toate avizele necesare. O săptămână – două…”, a afirmat ministrul.