Bucurie mare pentru românii care stau la bloc! În patru ani, facturile la întreținere vor scădea, a dat asigurări Sebastian Burduja. El a vorbit şi despre discriminările ce au loc acum în București când vine vorba despre termoficare, dar şi despre ordinul UE ce se va aplica obligatoriu din 2040 şi în România.
Sebastian Burduja vrea să sprijine consumatorii branșați la sistemul centralizat
Sebastian Burduja, candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, a fost întrebat, miercuri, de ce există o discriminare între bucureștenii racordați la Termoenergetica, care primesc o subvenție suplimentară din partea Primăriei Municipiului București (PMB), și cei care nu sunt legați la sistemul de încălzire centralizată și plătesc căldura fără nicio subvenție.
Din punctul lui de vedere, este corect să se sprijine consumatorii branșați la sistemul centralizat deoarece este mult mai eficient și mult mai puțin poluant.
În principiu, este corect ca un număr cât mai mare de bucureșteni să fie conectați la sistemul centralizat. În condițiile unui sistem funcțional, este corect să se sprijine consumatorii branșați la sistemul centralizat, deoarece este mult mai eficient și mult mai puțin poluant.
Prin subvenție se dorește stimularea branșării unui număr cât mai mare de consumatori la sistemul centralizat, în loc să fie încurajați să se deconecteze, deoarece acest lucru ar duce la colapsul sistemului.
Nu este fezabil ca toți bucureștenii să treacă la centrale de apartament pe gaz
Nu este fezabil ca toți bucureștenii să treacă la centrale de apartament pe gaz. Din 2040, centralele de apartament pe gaz nu vor mai putea fi folosite în Uniunea Europeană (UE).
Dacă se vor aplica soluţiile corecte pentru problemele sistemului de termoficare, Sebastian Burduja spune că facturile la întreținere vor scădea la jumătate în patru ani.
Conductele trebuie reparate, deoarece pierderile de apă fierbinte sunt imense, ajungând la peste 2.000 de tone pe oră. Ani de zile, nu s-a investit în rețeaua de termoficare. În ultimii opt ani, s-au făcut foarte puține progrese.
„Principial este corect ca un număr cât mai mare de bucureșteni să fie conectați la sistemul centralizat. În condițiile unui sistem funcțional, așa cum este în alte orașe ale României, cel mai bun exemplu e Oradea, este corect să ai consumatorii branșați la sistemul centralizat, care este mult mai eficient și mult mai puțin poluant.
Vrei să stimulezi prin subvenție branșarea a cât mai multor consumatori la sistemul centralizat. Ideea este nu să îi încurajăm pe bucureșteni să se deconecteze, pentru că atunci sistemul va intra într-un colaps, au trecut orașe mari prin asta, deși, tehnic vorbind, nu se poate ca toți bucureștenii să treacă la centrale de apartament pe gaz. De altfel, din 2040 ele nu vor mai putea fi folosite în Uniunea Europeană.
Noi, ce avem de făcut pe sistemul centralizat, eu am 5 soluții, prin care în 4 ani facturile la întreținere vor scădea la jumătate, pentru că, vedeți, costul cu gigacaloria în București este foarte mare, pentru că avem pierderi pe rețea, pentru că CET-urile sunt nemodernizate, pentru că există două companii diferite și nu s-a făcut încă fuziunea… la toate astea noi am lucrat.
Conductele trebuie reparate, pentru că în momentul ăsta pierderile pe oră sunt imense, peste 2.000 de tone de apă fierbinte se scurg ca prin sită. Ani de zile nu s-a investit în rețeaua de termoficare, și în ultimii 8 ani de zile s-a făcut treabă mai puțin”, a spus Sebastian Burduja în cadrul unei intervenții TV.