Ministrul Energiei: ”Prinde contur cea mai mare centrală pe gaz din Uniunea Europeană”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că la Mintia, județul Hunedoara, ”prinde contur cea mai mare centrală pe gaz din Uniunea Europeană”, care va fi complet operațională în anul 2026. Pentru realizarea acestui proiect, este transportată o turbină de dimensiuni mari, adusă cu un convoi agabaritic record în România.

”Fiecare MW nou pentru România înseamnă şansa românilor şi companiilor româneşti de a avea facturi mai mici şi un pas înainte spre obiectivul nostru: România, exportator de energie”, a declarat Burduja.

Într-o postare pe Facebook, Burduja a explicat că la Mintia se construiește ”cea mai mare centrală pe gaz din UE”. Un convoi agabaritic record pentru România va traversa Vestul ţării, având o greutate de 788 de tone. Transportul va avea loc între 23 februarie și 4 martie pe următoarea rută: Nădlac 1 PTF – DN 7 – Nădlac 2 PTF – DN 7G – A1 – Giarmata – DJ 691 – Pişchia – DJ 691 – Alioş – DJ 691 – Neudorf – DJ 682 – Lipova (str. Timişorii – pod Lipova – DN 7) – DN 7 – Ilia – A1 – Grind – DN 68A – Săcămaş – DN7 – Termocentrala Mintia.

Convoiul transportă o turbină de mari dimensiuni către Termocentrala Mintia

Ministrul a subliniat că acest convoi transportă o turbină de mari dimensiuni către Termocentrala Mintia, care este în plin proces de construcție. Convoiul are o lungime de 120 de metri, lățime de 6 metri, înălțime de 5,4 metri și greutate de 788 de tone. Aceasta face parte dintr-un contract care include mai mult de 250 de componente, livrate încă din iunie 2024 și care urmează să fie instalate pe fundații la termene precise.

Burduja a detaliat că, prin inițiativa Ministerului Energiei, Guvernul României a declarat proiectul ”Centrala electrică MASS Mintia” un proiect de importanţă naţională în domeniul energiei electrice. Această decizie reflectă angajamentul autorităților de a asigura securitatea energetică a ţării, de a moderniza Sistemul Energetic Naţional (SEN) și de a sprijini dezvoltarea economică prin investiții strategice.

Noua centrală, ce va fi localizată în judeţul Hunedoara, va utiliza tehnologii moderne şi eficiente pe bază de turbine cu gaz și abur, având o capacitate instalată totală de 1,770 MW.

Se estimează că investiţia totală în acest proiect se ridică la 1,4 miliarde de euro, creând sute de locuri de muncă și contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în concordanţă cu obiectivele europene de decarbonizare. Centrala va produce anual aproximativ 12,159 GWh de energie electrică și va avea o durată de viaţă proiectată de 30 de ani.

Burduja a subliniat că Mintia va deveni o componentă esențială a sistemului electroenergetic național, iar punerea în funcțiune completă a centralei este programată pentru anul 2026.

”Fiecare MW nou pentru România înseamnă şansa românilor şi companiilor româneşti de a avea facturi mai mici şi un pas înainte spre obiectivul nostru: România, exportator de energie”, a încheiat ministrul.