Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România va solicita compensaţii consiliului de miniştri, la nivel european, în condiţiile în care preţurile la energie în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari comparativ cu vestul Europei.
Sebastian Burduja: Prețurile la energie sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei
Sebastian Burduja a declarat că Ministerul Energiei este preocupat de situația de pe piață, subliniind că în ultimele luni prețurile în regiunea lor au fost semnificativ mai mari comparativ cu vestul Europei. El a explicat că această situație este influențată de mai mulți factori, inclusiv un an secetos, o producție hidro mai mică, probleme de interconexiune, mentenanța pe anumite linii din Ungaria, capacitatea redusă în Austria și dificultăți în transferul/exportul de energie electrică ieftină din vestul Europei către estul Europei.
De asemenea, a menționat că sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei, în termeni comerciali, pune presiune pe prețurile din România, lucru care este recunoscut dar nu poate fi acceptat pe termen nelimitat. Burduja a subliniat că, în contextul unei piețe energetice europene unice, nu este corect ca doar anumite țări să suporte costurile și să tolereze prețuri de două sau trei ori mai mari decât în restul Europei.
Ministrul cere soluții rapide pentru a fi compensate diferențele de preț
În acest sens, el a declarat că va aduce problema în atenția consiliului de miniștri la nivel european și, împreună cu Grecia, Bulgaria și altele, vor trebui să definească soluții rapide pentru a compensa diferențele de preț, considerând că aceasta este o măsură corectă și normală.
„Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei”, a menţionat Sebastian Burduja, la evenimentul South East Europe Green EPC.
Ministrul a subliniat că susţine foarte mult extinderea pieţei unice. El a adăugat că, cu cât mai multe țări participă, inclusiv din zona Balcanilor, cu atât situația este mai favorabilă. El a susținut creșterea capacității de interconectare, menționând că România este bine poziționată în acest sens, în timp ce Austria nu este la fel de bine pregătită.
Burduja a subliniat că, pentru a avea cu adevărat o piață comună, este esențial ca toți participanții să beneficieze de aceleași avantaje, dacă se supun acelorași reguli. Altfel, unii vor beneficia, în timp ce alții vor suporta povara costurilor.