Sebastian Burduja vine cu vești bune. Subvențiile la energie continuă și în 2025

Sebastian Burduja

SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat detalii despre prețurile la energie în această iarnă, precizând că subvențiile vor fi acordate și în anul 2025. În acest sens, oficialul a explicat că vor fi vizați românii vulnerabili, care se confruntă cu dificultăți financiare.

Sebastian Burduja: Facturile la energie vor fi subvenționate și în 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat joi că statul va continua să ofere subvenții pentru facturile la energie și în anul 2025, în special pentru românii vulnerabili, care se confruntă cu dificultăți financiare. Burduja a menționat că statul va păstra aceste forme de sprijin, iar prețurile la energia electrică ar putea chiar să scadă anul viitor.

Ministrul Energiei a garantat că persoanele aflate în situații economice dificile, mai ales cele expuse riscului de sărăcie energetică, vor continua să primească ajutor din partea statului pentru a-și achita facturile la energie.

„Garanția Guvernului și garanția mea este să continuăm formele de sprijin pentru acei români care nu-și permit să plătească aceste facturi. Pentru romanii aflați în risc de sărăcie energetică, vulnerabili, trebuie continuat”, a afirmat Sebastian Burduja.

El a explicat că, în perioada de criză energetică, statul a intervenit printr-o schemă de compensare bazată pe consum. De exemplu, pentru un consum de până la 100 MWh/lună, prețul a fost limitat la 0,68 lei/MWh, iar pentru un consum mai mare de 300 MWh/lună, maximul era de 1,3 lei/MWh.

Prețurilor ar putea să scadă

Burduja a recunoscut că actuala formă de subvenționare nu este cea mai corectă, deoarece nu ține cont de situația socio-economică a fiecărei gospodării. El a precizat că statul intenționează să adopte un nou model de subvenționare, bazat pe veniturile gospodăriilor, începând cu 1 aprilie 2025. Măsurile de sprijin pentru restul consumatorilor vor fi definite până la începutul anului viitor.

Ministrul a sugerat că o liberalizare graduală a pieței energiei electrice ar putea duce la scăderea prețurilor. Burduja a dat exemplul ofertei actuale a companiei Hidroelectrica, care furnizează energie la un preț de 0,70-0,80 lei/KWh, mult mai mic decât 1,3 lei/KWh, prețul plătit de gospodăriile cu un consum mai mare de 300 KWh pe lună.

SURSA FOTO: Dreamstime

Apel pentru o soluție comună la nivel european

La ultima reuniune a miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, desfășurată la Luxembourg, Burduja a lansat un apel pentru o reacție comună față de creșterea prețurilor la energie în Europa de Est. El a criticat diferențele mari de prețuri dintre Estul și Vestul Europei, subliniind că această situație nu este corectă într-o piață unică europeană.

„Prețurile la energie în Europa de Est sunt, de câteva luni, mult mai mari decât cele din Europa de Vest. Este incorect și inacceptabil, dacă vorbim de o singură Europă, cu o piață unică. Ne-am săturat să fim „pe roșu” pe harta prețurilor la energie”, a declarat Burduja.

El a adăugat că România, Grecia și Bulgaria au făcut front comun pe această temă și au primit sprijin din partea altor state membre.