Bucureştiul ar putea fi încălzit cu energie geotermală. Burduja: Un vis mai vechi se împlinește

Sebastian Burduja

Sebastian Burduja (SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja)

Ministrul Energiei, Sebstian Burduja, a postat pe rețelele de socializare că în SUA, România este respectată, iar energia se numără printre priorități. Potrivit oficialului, proiectele comune înseamnă prosperitate, locuri de muncă și energie sigură și competitivă. El a dat o veste foarte bună şi legată de sistemul de termoficare din Bucureşti.

SUA sprijină proiectele energetice ale României

Sebastian Burduja a adăugat că omologul său american, Jennifer Granholm, Secretarul Energiei al SUA, i-a transmis un mesaj foarte clar: America se bazează pe România ca pilon de stabilitate și dezvoltare pentru întreaga regiune.

„Doamna Secretar Granholm a acceptat invitația noastră și va fi la București în iulie, alături de miniștri ai energiei din întreaga regiune, pentru un eveniment la nivel înalt.

România e lider în sectorul energetic și trebuie să se comporte ca atare”, a mai scris el pe Facebook.

Potrivit ministrului Energiei, ajutorul acordat de Statele Unite se materializează prin accelerarea programului nuclear civil din România. În cadrul proiectului pentru unitățile 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, două companii de renume din Statele Unite, Fluor și Sargent & Lundy, sunt în fruntea eforturilor.

De asemenea, la Doicești, se continuă proiectul pentru reactoarele modulare de dimensiuni mici, cu încrederea totală în implicarea Departamentului pentru Energie (DOE).

„Ne-am reunit și cu conducerile celor trei companii, iar concluzia este una singură: accelerăm împreună.

Reușita României va fi și reușita Americii, iar NuclearElectrica va juca rolul de lider pentru dezvoltarea unor proiecte similare în toată Europa Centrală și de Est”, a mai scris acesta.

Bucureştiul, încălzit cu energie geotermală

Alte subiecte de pe agenda bilaterală au fost energia eoliană offshore, reluarea producției de apă grea și energia geotermală.

Mai precis, în cadrul acestor discuții, directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, a semnat la Washington un acord pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind exploatarea energiei geotermale în vederea termoficării Bucureștiului, cu sprijinul Departamentului pentru Energie (DOE).

„Un vis mai vechi de-al nostru se împlinește prin aceste eforturi: aer mai curat și facturi mai mici la întreținere pentru bucureșteni — fapte, nu vorbe”, a afirmat Sebastian Burduja.

Turul de forță a continuat la Capitoliu, prin întâlniri bilaterale cu 15 membri ai Congresului. Aceștia au fost: French Hill (Arkansas), Chuck Fleischmann (Tennessee), Pat Fallon (Texas), Mike Turner (Ohio), John Garamendi (California), Brandon Williams (New York), Joe Wilson (South Carolina), Sen. Steve Daines (Montana), Sen. Joe Manchin (West Virginia), Sen. Todd Young (Indiana). Potrivit ministrului, sprijinul lor este vital pentru asigurarea finanțărilor pentru proiectele energetice din România.

Realația România-SUA, la un nivel fără precendent

Sebastian Burduja a adăugat că relația România-SUA a ajuns la un nivel fără precedent.

„Mulțumesc Ambasadorului Andrei Muraru și echipei Ambasadei, dar și colegilor din Ministerul Energiei și NuclearElectrica, pentru că au făcut posibile toate aceste succese. Am conștiința că împreună reprezentăm cu cinste România. Ținem aproape”, a conchis el.

Parteneriat România-SUA, cu mize multiple

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, efectuează o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Acolo, s-a întâlnit cu o serie de oficiali americani. Scopul prezenței sale în SUA este de a promova un parteneriat strategic între cele două țări în domeniul energiei.

Printre obiectivele acestui parteneriat se numără programul nuclear civil românesc, precum și exploatarea energiei geotermale. Mai multe puteți citi aici.