Sebastian Burduja anunță o reformă la Ministerul Energiei

Întrebat despre proiectul liderului PNL, Ilie Bolojan, de reorganizare a posturilor de la Senat, Sebastian Burduja a spus:

”Domnul Bolojan face ceea ce a spus că va face, o reformă a statului, ca să-l recredibilizăm şi practic să demonstrăm tuturor românilor că nu le cerem lor să strângă cureaua, în primul rând, şi noi, statul, strângem cureaua. Aşa cum este normal”.

El a menționat că aceeași reformă a fost demarată acum două săptămâni și la Ministerul Energiei.

”Am anunţat că vom elimina toate posturile vacante. Sunt 80 de poziţii. Suntem un minister mic, 280 de posturi ocupate, 80 vacante, 80 dispar. Dintre cele ocupate, între 10% şi 20% vor pleca acasă, chiar dacă este un minister mic şi chiar dacă avem salariile cele mai mici din Guvern, tot pentru că este o chestiune de bun simţ”, a declarat ministrul Energiei la Digi24.

Oficialul a precizat că a fost trimisă o adresă către toate companiile aflate în portofoliul ministerului.

”Le-am cerut să reducă numărul de posturi de conducere, să reducă cheltuielile cu salariile, să reducă cheltuielile cu sponsorizările şi protocolul, să reducă cheltuielile cu bunurile şi serviciile. Deci este un gest de normalitate, de bun simţ şi cred că este un model liberal de a face administraţie, ceea ce ar trebui să însemne eficienţă şi meritocraţie”, a spus acesta.

Potrivit lui Sebastian Burduja, este vorba despre cheltuieli reduse și „rămân cei care merită”.

Miercuri, mai mulți angajați ai Senatului au inițiat un protest spontan în timp ce președintele acestei Camere, Ilie Bolojan, susținea declarații referitoare la măsurile de reorganizare a instituției.

Ilie Bolojan a spus că nu va ceda în fața huiduielilor

Ilie Bolojan a afirmat că nu va ceda în fața huiduielilor venite din partea propriilor angajați. Acesta a transmis un mesaj ferm, subliniind că nu va tolera risipa, nepotismele, „pilele” și numirile politice în cadrul instituției.

„Astăzi ar fi fost probabil o conferință de presă obișnuită. Dar, datorită atmosferei create, a devenit o știre. Nu pot să dau eu înapoi, pentru că a fost o decizie a Biroului Permanent al Senatului, organismul care ia astfel de decizii, care va fi votată, sper, în Plenul Senatului, în baza unei analize de cheltuieli”, a declarat el la B1 TV.

Președintele Senatului a subliniat că scopul principal nu este concedierea angajaților, dar a adăugat că, în cazurile în care se identifică instituții sau departamente care nu își îndeplinesc atribuțiile, măsuri de acest tip ar putea deveni necesare.

„Scopul nu este să concediem niște oameni, dar dacă se constată că ai instituții și zone care nu funcționează, acolo unde ai oameni care nu justifică salariile, a continua aceste lucruri, a continua practic risipa, este o formă de lipsă de respect pentru oamenii din România din munca cărora toți cei care lucrăm în sectorul public ne luăm salariile”, a spus acesta.

Liderul PNL a subliniat importanța unei abordări ferme privind resursele umane din instituțiile publice. El a afirmat că „nu mai poți să îi ții pe nepoți sau pe cei care au venit pe filieră politică și nu au competență” și a adăugat că „cei care au pile” trebuie să înțeleagă că nu mai pot fi salvați.

De asemenea, liderul PNL a subliniat că aceste disponibilizări au ca scop economisirea banilor românilor.

”Aici nu este vorba de bani publici, este pur şi simplu banii pe care, într-o formă sau alta, îi plătesc oamenii din România, atât sub formă de taxe şi impozite, cât şi prin creditele pe care România le contractează şi tot ei le vor plăti. Deci este o chestiune care e de bun simţ (…) nu ai niciun fel de legitimitate să iei anumite măsuri de a nu mai risipi banii, pe acest fond de criză bugetară, dacă instituţia care face acest lucru nu îşi face curat în propria curte”, a spus el.

Întrebat despre nivelul salariilor din cadrul Senatului, Ilie Bolojan a precizat că remunerațiile personalului de execuție sunt „normale”. El a adăugat că, pe lângă fiecare comisie parlamentară, care este formată din mai mulți senatori, există și experți care sprijină activitatea acestei comisii. Mai multe puteți citi aici.