Ministerul Energiei dorește să mențină actuala schemă de compensare-plafonare
Sebastian Burduja a spus marți seară, pe 7 noiembrie, că Ministerul Energiei dorește să mențină actuala schemă de compensare-plafonare pentru energie și în iarna de anul viitor.
Potrivit acestuia, sumele plătite în cadrul schemei de stat scad de la an la an. Estimările pentru anul viitor sunt de 3,4 miliarde de lei, mai puţin de jumătate faţă de anul în curs.
”Pe analiza noastră şi a ANRE-ului, în principal este o schemă sustenabilă şi vă spun şi de ce: deja preţurile în piaţă au coborât mult, în special la gaze naturale, şi sunt furnizori care încheie contracte sub preţul plafonat, de 0,31 lei. Asta înseamnă că valoarea compensărilor pe care ei le solicită, cel puţin pe gaze, este foarte mică, mult mai mică decât acum un an, doi ani.
Trebuie să înţelegem cu toţii că diferenţa de preţ între preţul la factură, cel pe care îl plătim efectiv, noi, în calitate de consumatori sau firmele în calitate de consumatori non casnici şi preţul din piaţă, preţul cu care un furnizor achiziţionează energia electrică sau gazele naturale este suportată de cineva.
De cine? De furnizor, în primă instanţă, după care există aceste compensări pe care statul român le direcţionează către furnizori pentru plata acestei diferenţe.
Pe parcursul acestei scheme statul român a rămas în urmă, din varii motive, unul dintre ele nu a ţinut de stat, furnizorii au venit târziu, unii dintre ei, cu facturile la ANRE, la validare şi ulterior la ministere”, a declarat el la TVR Info.
Schemele de plafonare vor costa din ce în ce mai puțin. Comisia Europeană ne permite să păstrăm măsurile
Ministrul Energiei a precizat că pentru anul trecut, schema de compensare a costat 14-15 miliarde de lei, pentru anul acesta costă aproximativ 9 miliarde de lei, iar pentru anul viitor, estimările arată că va costa 3-4 miliarde de lei.
”Deci valoarea compensărilor este tot mai mică şi inclusiv în discuţiile cu domnul Boloş şi cu Ministerul de Finanţe am primit asigurări că la un asemenea nivel, 2-3 miliarde de lei în 2024, este un nivel sustenabil, putem duce această compensare şi este important să-i protejăm pe români, dacă i-am expune acestor variaţii din piaţa liberă ar fi efecte sociale pe care nu ni le dorim.
Avem o schemă care funcţionează. Perspectiva noastră, a ministerului, este să trecem şi iarna viitoare pe aceeaşi schemă de compensare-plafonare, cu atât mai mult cu cât Comisia Europeană ne permite să păstrăm aceste măsuri şi permite tuturor statelor membre”, a explicat acesta.
Oficialul a adăugat că la modul concret, ”nu vor fi diferenţe faţă de anul trecut” în ceea ce priveşte facturile plătite de populaţie pentru energie. Potrivit lui, tarifele de distribuţie sau transport nu au crescut, iar dacă iarna este comparabilă cu iarna trecută din punctul de vedere al temperaturilor, și consumul similar, nu sunt motive ca facturile să crească.
România are suficiente gaze pentru a trece peste iarnă
Tot la TVR Info, Sebastian Burduja a declarat că România este într-o poziție excelentă pentru a face față iernii. Țara are stocuri abundente de gaze și un sistem electroenergetic stabil.
Potrivit ministrului, autoritățile române au făcut un „supraplin” în ceea ce privește stocurile de gaze, înmagazinând 3,3 miliarde de metri cubi. Această cantitate depășește capacitatea normală de stocare și asigură țării suficiente resurse pentru sezonul rece.
În plus, el a adăugat: ”Asta înseamnă că, în baza a ceea ce avem stocat, undeva la 3,3 miliarde de metri cubi plus producţia pe timp de iarnă, ceea ce Romgaz face, vom fi în bună ordine pentru iarna aceasta.” Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.