Decizia ÎCCJ este definitivă. Admite plângerea formulata de inculpatul Ghiţă Sebastian împotriva ordonanţei din 24 iunie 2015 emisa în dosarul nr.218/P/2014 (…) Direcţia Naţionlă Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti modifică conţinutul controlului judiciar faţă de inculpatul Ghiţă Sebastian după cum urmează: – extinde limita teritorială pe care inculpatul are obligaţia de a nu o depăşi decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent de la teritoriul localităţii Ploieşti la teritoriul României; – înlătura obligaţia de a nu desfăşura activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României. Menţine celelalte obligaţii din conţinutul controlului judiciar', se arată în minuta ÎCCJ.
În 24 iunie, DNA a informat că procurorii au dispus faţă de Sebastian Ghiţă, cercetat în dosarul lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului, modificarea condiţiilor controlului judiciar, având printre obligaţiile suplimentare să nu desfăşoare activitate în calitatea de deputat şi să nu părăsească localitatea Ploieşti.
Acestora li se adaugă obligaţiile anterioare, respectiv: să se prezinte la DNA Ploieşti ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat, să nu se apropie de persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
DNA preciza că măsura controlului judiciar cu noile obligaţii se aplică începând din 24 iunie până la 14 august, când expiră durata măsurii.
Obligaţiile suplimentare din conţinutul măsurii de control judiciar au fost determinate de extinderea acţiunii penale faţă de Sebastian Ghiţă pentru trafic de influenţă, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, în formă continuată.
Aceste noi infracţiuni se adaugă celei iniţial reţinute în sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infracţional organizat. AGERPRES