Proces controversat în Austria. Fostul cancelar conservator austriac Sebastian Kurz a primit o condamnare cu închisoarea. El a fost găsit vinovat de către instanță pentru mărturie mincinoasă.
Sebastian Kurz, condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare
Sebastian Kurz a ocupat funcția de cancelar din partea conservatorilor, în Austria. Vineri, 23 februarie, el a fost condamnat pentru realizarea de declarații false.
Totul, într-un proces în care a fost acuzat că a furnizat mărturii mincinoase în fața unei comisii parlamentare în timpul mandatului său, conform informațiilor oferite de AFP și Reuters.
„Sebastian Kurz este vinovat”, a fost sentința judecătorului din Viena.
Sentința a fost pronunțată de către judecător, care l-a condamnat pe Sebastian Kurz la opt luni de închisoare cu suspendare, conform cererii procurorului care a inițiat procedura. El nu va merge totuşi după gratii, pedeapsa fiind cu suspendare.
Kurz, fostul cancelar al Austriei, se confruntă cu acuzații de mărturie mincinoasă în fața Parlamentului. El și fostul său șef de cabinet, Bernhard Bonelli, sunt cei vizați în acest caz.
„Sunt acuzaţi că au depus mărturie falsă în faţa aşa-numitei comisii de anchetă Ibiza din parlamentul austriac cu privire la presupuse suspiciuni de corupţie a guvernului său”, aflăm dintr-un comunicat al autorităților austriece.
Cazul a marcat prima dată în mai bine de 30 de ani în care un fost cancelar austriac a fost judecat.
„Nu ne surprinde prea mult faptul că WKStA a decis totuşi să depună o plângere penală, în ciuda celor 30 de declaraţii ale martorilor care ne disculpă.
Acuzaţiile sunt false şi aşteptăm cu nerăbdare ca adevărul să iasă în cele din urmă la iveală, iar acuzaţiile să se dovedească nefondate în instanţă”, a fost reacția lui Sebastian Kurz, pe Twitter.
Sebastian Kurz a demisionat în 2021
Care au fost acuzațiile la adresa lui Kurz? Cazul se referea la declarațiile făcute de Kurz în 2020 în fața unei comisii de anchetă a parlamentului austriac.
În cadrul anchetei, acesta a fost întrebat despre implicarea sa în alegerea directorilor pentru un holding de stat nou înființat, OBAG, care era în mod oficial responsabilitatea ministrului său de finanțe.
Kurz ar fi minimalizat rolul său în numiri, spunând că a fost „implicat în sensul de informat”. El a precizat că nu a jucat un rol activ în numiri.
Însă procurorii au declarat că Kurz a fost de fapt cel care a luat deciziile.
Aceștia au prezentat ca probe schimburi de mesaje text, inclusiv între Kurz și Thomas Schmid, un fost apropiat al lui Kurz și înalt funcționar al Ministerului de Finanțe, care a devenit șef al OBAG sub conducerea lui Kurz.
Kurz a negat orice abatere.
Cândva o stea în ascensiune în rândul conservatorilor din întreaga Europă, el a condus de două ori o coaliție în Austria. Prima dată, când avea doar 31 de ani, potrivit DW.