Sebastian Kurz, un cancelar din umbră în stilul lui Vladimir Putin

Sebastian Kurz

SURSA FOTO: Dreamstime

Analiștii austrieci văd mișcarea lui Kurz ca pe o strategie pe termen mediu și lung; o manevră care amintește de cea a președintelui rus, notează Carmen Valero în noua sa opinie publicată în El Mundo.

Sebastian Kurz, un cancelar din umbră în stilul lui Vladimir Putin

Guvernul austriac reconstruiește după demisia cancelarului Sebastian Kurz, încolțit de Parchetul Anticorupție pentru presupusa sa implicare în infracțiuni de înșelăciune și luare de mită. Succesorul său va fi deocamdată ministrul de Externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră cu puțină experiență politică, un apropiat al lui Kurz și, la fel ca el, foarte dur cu imigrația. Schallenberg s-a întâlnit deja cu liderul Verzilor și cu vicecancelul, Werner Kogler, iar apoi s-a întâlnit cu însuşi șeful statului, Alexander Van der Bellen.

După întrevederea sa cu președintele, Schallenberg a afirmat că are o „provocare uriașă în față, care nu va fi ușoară pentru nimeni” și a evidențiat „incredibilul grad de responsabilitate” de care a dat dovadă țara. La rândul său, Kogler s-a felicitat pentru „posibilitatea deschiderii unui nou capitol în activitatea guvernului de coaliție”, punând astfel capăt crizei.

Strategie pe termen mediu și lung

Continuitatea coaliției dintre Partidul Popular (ÖVP) și Verzi este astfel asigurată și aceasta era, aparent, prioritatea lui Kurz, cea a politicianului care pune binele țării înaintea intereselor sale personale. Analiștii austrieci văd însă mișcarea lui Kurz ca pe o strategie pe termen mediu și lung. Manevra sa amintește chiar și unor comentatori de cele ale președintelui rus Vladimir Putin, care i-a cedat locul lui Dmitri Medvedev doar pentru a recâștiga comanda. Aceasta este ipoteza susținută de cotidianul „Kronen Zeitung” într-un editorial, cea a unui Kurz care are în vedere renunțarea la funcție doar pentru o perioadă limitată de timp. Și o face așa cum o poate face doar un cancelar care aspiră să fie revină în funcţie: evitând moțiunea de cenzură pe care opoziția a anunțat-o pentru marți și care, cu siguranță, l-ar fi pierdut. Fără plecarea lui Kurz, Verzii ar fi susținut moțiunea, având în vedere gravitatea infracțiunilor pentru care Parchetul Anticorupție (WkStA) a deschis o anchetă împotriva sa și a cercului său cel mai apropiat, arată El Mundo.

El este acuzat că a folosit metode criminale pentru a obține controlul asupra partidului său și mai târziu asupra guvernului. A făcut-o, se pare, de când a intrat în guvern ca ministru al Afacerilor externe în 2016, finanțând mass-media în schimbul unor editoriale favorabile și sondaje cosmetizate. Metoda, după cum au amintit redactorii  șefi ai diferitelor ziare austriece, nu este nouă. Kurz nu a fost primul și nu va fi ultimul lider politic care va fi servit prin articole și publicitate plătită în mass-media pentru a câștiga popularitate și a-și spori influența. Se pare că problema lui Kurz este că el nu a investit în viitorul său din propriul buzunar, ci din fonduri de la contribuabili, prin intermediul Ministerului Finanțelor. Documentele aflate în posesia Parchetului colectează plăți către grupul media din Austria, cel mai important din țară, de până la 1,3 milioane de euro.

La presupusa operațiune a ascensiunii la putere a lui Kurz au participat, pe lângă cei mai apropiați colaboratori ai săi, fostul ministru al Familiei, sociologii Sophie Karmasin și Sabine Beinschab și frații Hubert și Wolgang Fellner, proprietari ai Media Group Austria. Acest conglomerat media include, printre altele, cotidianul gratuit „Österreich”, canalul de televiziune o224.tv, reviste economice și pentru femei, precum și o rețea de posturi de radio. Împreună sunt cel mai mare grup de comunicare din Austria și unul dintre cele cu cea mai proastă reputație pentru senzaționalismul său.

Presiunea a fost de nesuportat

Kurz a apărat prezumția de nevinovăție în cele 72 de ore care au trecut de când Procuratura a procedat la percheziția Cancelariei, a Ministerului Finanțelor și a sediului ÖVP până la demisia sa. Totuşi, presiunea a fost de nesuportat chiar și pentru Kurz. Avea două opțiuni: să demisioneze și să se salveze sau să meargă la abatorul parlamentar. A ales să demisioneze pentru că asta îi permite să se retragă fără să plece. Kurz rămâne liderul ÖVP, menține guvernul și își păstrează puterea și vizibilitatea numindu-se șef al grupului parlamentar. Are în mână toate instrumentele pentru a trage, din umbră, sforile în guvern.

Liderul opoziției social-democrate, Pamela Rendi-Wagner, nu are nicio îndoială că așa va fi. „Kurz părăsește Cancelaria, dar va rămâne, în umbră, cancelarul”, a declarat Rendi-Wagner. Puterea din umbră, ca şi în cazul lui Jaroslaw Kazcynski, în fruntea partidului de Lege și Justiție (PiS) din Polonia, şi al lui Putin în Rusia, în ciuda tuturor distanțelor.

Paralela cu Putin făcută de presa austriacă este interesantă. Putin a trecut de la funcția de președinte la cea de prim-ministru al lui Medvedev în 2008-2012, pentru a reveni ulterior la președinție. O sursă diplomatică americană afirma la cea vreme că Medvedev „juca rolul lui Robin Hood pentru Batman-ul lui Putin”.

Și-a anunțat demisia într-un discurs de șapte minute

Kurz nu a menționat un termen limită pentru plecarea sa de la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece acest lucru va depinde de timpul în care Procuratura trebuie să stabilească cu dovezi dacă, într-adevăr, a falsificat anchetele și a cumpărat o reputație în mass-media cu bani publici, pentru că aceasta este adevărata problemă.

Kurz și-a anunțat demisia într-un discurs de șapte minute, dintre care mai mult de jumătate urmau au fost consacrate reiterării nevinovăţiei și explicaţiei că părăseşte guvernul din cauza responsabilității față de țară. A fost o decizie consensuală cu puternicii lideri regionali ai ÖVP și printre ei Günther Platter, șeful guvernului tirolez. Potrivit lui Platter, a fost decizia corectă. Cancelarul a trebuit să se îndepărteze până când vor fi clarificate acuzațiile împotriva sa”, a subliniat el. Dar Kurz se va întoarce.