El a subliniat că această lege ar trebui să fie votată în Parlament până la sfârşitul lui septembrie. Potrivit lui Lăzăroiu, prin această lege se încearcă reducerea dependenţei de ajutoare de stat.

"Ce înseamnă dependenţa asta de ajutoare? Există în momentul acesta oameni, nu i-am numărat, nu ştim nici măcar câţi sunt, dar presupun că nu sunt puţini, care trăiesc doar din ajutoare, deci n-au niciun interes să-şi caute un loc de muncă, pentru că statul le dă suficient – mai multe, sunt ajutoare cumulative -, le dă suficient cât să stea acasă. Să stea acasă, în faţa televizorului, să nu facă nimic. Suficient cât să nu-i împingă să caute un loc de muncă. Ori, cu asta trebuie să terminăm şi atunci trebuie să introducem nişte condiţionalităţi", a explicat Sebastian Lăzăroiu, informează Agerpres.

Acesta a subliniat că unele condiţionalităţi există deja în legile actuale, fiind impuse la acordarea unor ajutoare, însă vor apărea mai multe astfel de condiţii.

"Ele sunt deja, chiar în legile actuale sunt introduse nişte condiţii ca să primeşti anumite ajutoare: să fii înregistrat la Oficiul Forţelor de Muncă şi să arăţi că îţi cauţi un loc de muncă, dar vor apărea mai multe condiţii de genul asta. Deci, reducerea dependenţei, primul lucru", a adăugat ministrul muncii.

Un al doilea principiu al acestei legi este focalizarea ajutoarelor către cei care au cu adevărat nevoie de ei.

"Al doilea lucru, trebuie să focalizăm ajutoarele, banii aceştia puţini – pentru că nu avem mulţi bani – pentru asistenţa socială, dacă tot sunt puţini, haideţi să-i dăm celor care au cu adevărat nevoie de ei", a adăugat Lăzăroiu.

Aceşti sunt, potrivit acestuia, bătrâni singuri, familii cu foarte mulţi copii, familii în care nici soţul şi nici soţia nu lucrează din cauze că au o dizabilitate etc.

"Trebuie mers în continuare pe testarea mijloacelor, să vedem dacă într-adevăr îşi pot susţine familia cu banii pe care îi câştiga. Mai mult decât atât, de la anul nu vom mai avea acel venit minim garantat şi, în general, nu vom mai avea o puzderie de ajutoare. În momentul ăsta sunt vreo 54 …Reducem la nouă categorii mari de ajutoare şi o să fie: venit minim garantat, alocaţie de sprijin familial şi ajutoarele de încălzire, cumulate într-un singur ajutor, care se va numi -venit minim de inserţie-", a adăugat şeful de la Muncă.
Sursa: Agerpres