În 2023, 25.800 de copii s-au născut prematur, dintre care aproximativ 7000 au nevoie de intervenție terapeutică la ieșirea din incubator.

De asemenea, Sebastian Onac a menționat faptul că în ultimii patru ani, ponderea nașterilor premature s-a dublat. Cauzele acestor cifre îngrijorătoare sunt multiple. Însă, aspectul important este faptul că nașterile premature pot fi prevenite.

Prevenția în nașterea prematură

Sebastian Onac și soția lui, Iulia Onac, au înființat în anul 2011 Centrul Maria Beatrice în Alba Iulia. Acesta are capacitatea de a trata aproximativ 700 de copii. De asemenea, dispune de o echipă de 50 de medici de neurologie pediatrică, balneologie, kinetoterapie, psihoterapie, printre multe alte specializări.

Centrul Maria Beatrice oferă terapii și tratament copiilor care se nasc prematur, astfel încât aceștia să ducă o viață cât se poate de normală. În primăvara anului viitor, noul Campus Medical Maria Beatrice va fi inaugurat. Va fi primul Campus Medical din România dedicat Copilului nou-Născut Prematur, Prevenției și Intervenției timpurii.

Sebastian Onac a punctat faptul că, deși avansul tehnologiei ne permite accesul mai ușor la informație, acest lucru are un mare dezavantaj.

“Toată lumea crede că suntem într-o lume foarte bine informată. Eu cred că, dimpotrivă suntem într-o lume foarte dezinformată, și asta se reflectă și asupra nașterilor.

Pentru că a apărut “doctor Google”, mamele încep să pună la îndoială medicul. Într-adevăr pe internet este foarte multă informație relevantă, dar oare ai competența să determini care informație ți se potrivește în contextul dat, în funcție de istoricul tău medical? Cred că un medic este mult mai de ajutor în sensul acesta”, a spus Sebastian Onac.

Trebuie să schimbăm abordarea sarcinii

“Este foarte greșit ca în acest moment, tinerele mame abordează sarcina și nașterea așa cum o făceau mamele lor acum 30 de ani. Societatea s-a schimbat. Nașterea acum este mai complexă. Este prea puțin ca în acest moment, o tănâră mamă să meargă la un ginecolog în timpul sarcinii și ulterior după naștere la medicul de familie și pediatru.

Este important să aibă cel puțin un test de analize standard pe parcursul sarcinii. Trebuie să efectueze teste genetice, cel puțin un consult neonatologic în timpul sarcinii și un consult neurologic pediatric în primul an de viață al copilului.

Este prea puțin ginecolog, pediatru și medic de femilie, în ziua de astăzi. Trebuie să readaptăm modul de abordare al sarcinii, din punct de vedere medical”, a declarat Sebastian Onac.

“Noi estimăm că undeva la 15% din mamele care sunt acum la noi în centrul de recuperare n-ar fi fost aici dacă ar fi avut o informare minimală, încât să recunoască semnele nașterii premature. De asemenea, dacă mamele și-ar face testul pentru diabet, am evita undeva la 5% din nașterile premature. Cu alte cuvinte, acestea pot fi reduse cu 20%.”

Cauzele nașterilor premature

Sebastian Onac a dezvăluit faptul că stilul de viață agitat din ziua de astăzi, stresul, mâncarea toxică și suprasolicitarea sunt principalele cauze ale nașterilor premature.

Poluarea vieții noastre este printre cele mai importante cauze. Aici nu mă refer doar la apă, mâncare, aer, ci la întregul nostru ritm cotidian, inclusiv stresul cotidian și magnetismul din jurul nostru care ne înconjoară. În interiorul omului, la nivel celular, există electricitate.

De aceea, cu cât avansează mai mult tehnologia, cu atât ne dereglează mai tare organismul. Va trebui să ne obișnuim cu faptul că se vor naște din ce în ce mai mulți copii prematur, este o reacție a organismului și nu avem ce să facem. Realitatea este că trăim o viață toxică”, a explicat Sebastian Onac.

Sebastian Onac a punctat, de asemenea,  faptul că societatea în care trăim, care ne încurajează să prioritizăm munca în detrimentul sănătății noastre, este un factor major în creșterea ratei nașterilor premature.

“Nașterea prematură este o consecință a societății titrate.  România este o societate din ce în ce mai titrată. Facem abuz din a munci, am devenit cu toții “workaholici”. Asta duce la uzura organismului mult prea devreme și implicit generează nașteri premature.”