Invitat în emisiunea „Naşul” de la B1TV, realizată de Radu Moraru, ministrul de Finanţe Sebastian Vlădescu a declarat că nu va institui nicio taxă nouă şi că singura zonă unde se vor dori modificări va fi cea a evaziunii fiscale. Vlădescu a precizat că agenţiile de turism nu se vor fi supuse impozitului forfetar, iar bonurile de masă nu vor fi impozitate.
„Nu vom institui nici un fel de taxă nouă, singura zonă în care vom umbla va fi zona evaziunii fiscale, iar în această zonă vom avea o intervenţie vizavi de impozitul minim, care este un impozit despre care primul ministru a menţionat de mai multe ori că şi-a îndeplinit rolul în anul 2009 şi în prima parte a anului 2010 acest rol al impozitului minim e de curăţire a sistemului economic”, a declarat Sebastian Vlădescu.
„A apărut de undeva un zvon despre impozit pe tichete valorice, aceasta a fost expresia care am citit-o eu. Nu există niciun fel de prevedere în acest moment privind impozitarea tichetelor de masă, tichetelor de vacanţă, tichetelor cadou, a celor care se acordă, pentru că impozitarea acestui tip de beneficiu ar duce de fapt la desfiinţarea lor. Ele au fost acordate tocmai în scopul de a da salariaţilor o facilitate. Dacă ele ar intra în sistemul de impozitare, atunci ar intra veniturile generale şi nu s-ar mai pune problema existenţei lor”, a precizat ministrul.
Deocamdată nu există impozit forfetar
„Deocamdată nu există impozit forfetar şi cred că ăsta e primul lucru pe care ar trebui să-l ştie cetăţenii români. Există impozitul minim, pus anul trecut, un impozit care a fost agreat cu organismele internaţionale, a avut rolul de a aduce nişte venituri la buget, dar nu acela a fost primul rol a impozitului minim şi rolul de a face ceva curăţenie într-un sistem în care existau sute de mii de firme inactive. A adus la dispariţia unui număr de aproape 200 de mii de firme”, a afirmat Vlădescu.
„Deşi toţi cei din sistemul agenţiilor de turism şi vorbesc de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, au participat la discuţii cu noi şi au stabilit că agenţiile de turism nu sunt în zona de evaziune fiscală şi plătesc taxe şi impozite în conformitate cu actualul sistem şi vor rămâne pe impozitul pe profit în continuare şi am stabilit cu ei. În urma discuţiei cu ei a apărut zvonul, agenţiile de turism vor intra în sistemul impozitului forfetar”, a adăugat ministrul la emisiunea „Naşul”.
Încrederea investitorilor este una limitată
„Din punct de vedere global, şi România e parte dintr-un sistem global, România e văzută ca o ţară care este condusă mai bine sau mai rău, în general este văzută ca o ţară care nu este bine condusă şi atunci încrederea investitorilor de a-şi pune banii în acest loc este limitată. Noi acum am reuşit să recâştigăm o parte din această încredere, în condiţiile în care nişte organisme internaţionale ne spun, „noi avem încredere în români şi le dăm noi primi bani””, a spus Vlădescu.