Firma de consultanţă Strategie Grains intenţionează să-şi revizuiască estimările privind recolta de porumb în următorul său raport lunar, ce va fi publicat săptămâna viitoare, din cauza recoltelor slabe din principalele ţări producătoare din UE precum Franţa, România, Bulgaria şi Polonia, a declarat analistul Benoit Fayaud. Potrivit acestuia, recoltele bune din alte state membre precum Ungaria, Italia, Austria şi Slovacia nu vor face decât să atenueze declinul general.
În 2015, blocul comunitar a recoltat o cantitate de 57,4 milioane tone de porumb, în scădere faţă de recolta record de 75,7 milioane tone în 2014. În ultimul său raport, firma Strategie Grains şi-a revizuit estimările privind recolta din acest an până la 60,6 milioane tone, de la 61,7 milioane tone anterior. De asemenea, săptămâna trecută Comisia Europeană şi-a revizuit şi ea estimările privind producţia de porumb din acest an până la 62,5 milioane tone de la 65,5 milioane tone.
"În Franţa culturile nu sunt foarte bune, în special în zona de vest a ţării, din cauza vremii secetoase din ultimele două luni precum şi din cauza condiţiilor dificile din perioada de însămânţare", a declarat Benoit Fayaud.
Traderii estimează că în acest an recolta de porumb a Franţei, principalul producător de porumb al UE, va fi de aproximativ 12,5 milioane tone, cea mai mică recoltă înregistrată după cea din 2003, iar unii avertizează că o prelungire a vremii secetoase şi în săptămânile următoare ar putea face ca rezultatul final să fie chiar mai mic. "Este posibil să scadă sub 12 milioane de tone dacă seceta continuă", a declarat un trader.
Potrivit datelor oficiale, în 2015 Franţa a recoltat 13,5 milioane tone de porumb.
În România, recoltatul porumbului este în derulare iar rezultatele variază de la o regiune la alta, a declarat Nicolae Sitaru expert la Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR). "Aşa cum arată campania în prezent vom avea o producţie similară cu cea de anul trecut însă nu trebuie să uităm că anul trecut a fost unul destul de prost pentru porumb", a spus Sitaru. În 2015 recolta de porumb a României a scăzut cu 26% în ritm anul până la 8,9 milioane de tone în condiţiile unei producţii slabe de 3,5 tone la hectar.
În schimb, în Ungaria, potrivit celor mai recente estimări, recolta de porumb ar urma să crească în acest an până la 7,99 milioane tone, de la 6,6 milioane tone în 2015.
SURSA: Agerpres