Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a venit cu ultimele date în ceea ce privește pagubele făcute de secetă. Astfel, aceasta a făcut prăpăd, afectând aproape 700.000 de hectare din 38 de județe.
Suprafaţa totală afectată de secetă a ajuns, luni, la 683.527 de hectare, în 38 de judeţe, arată datele comunicate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Principalele culturi de toamnă afectate sunt: grâu şi triticale – 189.267 hectare, orz, orzoaică, ovăz, secară – 29.761 hectare, rapiţă – 26.766 hectare. De asemenea, sunt afectate următoarele culturi de primăvară: porumb – 253.074 hectare, floarea soarelui – 128.601 hectare, soia – 19.241 hectare, plante furajere – 18.864 hectare.
Situaţia suprafeţelor calamitate pentru care s-au întocmit procese verbale de constatare este în curs de finalizare la prefecturi pentru culturile de toamnă recoltate la care s-a încheiat raportarea pe 30 august 2022.
MADR precizează că pot exista modificări la unele culturi în ceea ce priveşte suprafaţa afectată, după centralizarea proceselor verbale transmise de prefecturi, rezultând astfel suprafeţe mai mici faţă de raportările anterioare.
Ce județe au fost afectate de secetă?
Cele 38 de judeţe – inclusiv Capitala – care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, zona municipiului Bucureşti, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj,Gorj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Trebuie spus că aproximativ trei sferturi din speciile de arbori și arbuști din orașele din întreaga lume vor fi expuse riscului unor temperaturi din ce în ce mai calde și mai uscate, până în 2050. Aceste specii s-ar putea confrunta cu condiții climatice stresante”, avertizează oamenii de știință în cel mai recent studiu, scrie Newscientist.
Drept urmare, orașele vor deveni mai calde, mai poluate și, în general, mai nesănătoase pentru locuitori.
Până în 2050 aproximativ trei sferturi din speciile cultivate vor fi în pericol
Până în 2050, aproximativ trei sferturi din speciile cultivate în prezent în mediile urbane vor fi în pericol, ca urmare a schimbărilor climatice, avertizează studiul.
„Prin sintagma „în pericol”, vrem să spunem că aceste specii s-ar putea confrunta cu condiții climatice stresante”, spune Manuel Esperon-Rodriguez de la Universitatea Western Sydney din Australia. „Probabil, acești copaci vor muri”, adaugă el.
Copacii din orașe oferă umbră pentru case, clădiri de birouri , parcuri și drumuri, răcind temperaturile de la suprafață. De asemenea, arborii primesc și evaporă apa, răcind aerul din jurul lor.