Caviarul din regiunea Mării Caspice, care se numără printre cele mai apreciate bunuri de lux din lume, riscă să devină următoarea victimă a secetei din Rusia, au avertizat mai mulţi oameni de ştiinţă, citaţi de cotidianul britanic Financial Times (FT).

Nivelul apelor Mării Caspice urmează să scadă cu până la trei metri în următoarele luni, ca urmare a debitului mai scăzut înregistrat în bazinul fluviului Volga, au afirmat specialişti din Germania, Marea Britanie şi Iran.

O astfel de evoluţie va afecta sturionii, specie de peşti care în libertate este deja pe cale de dispariţie în Marea Caspică din cauza poluării şi pescuitului excesiv. Pentru mai mulţi ani, Rusia a interzis vânzările de caviar de la Marea Caspică, însă, în iulie, Conferinţa pentru Comerţ Internaţional cu Specii pe Cale de Dispariţie şi Faună Aflată în Pericol a reînceput să stabilească o cotă de export pentru regiune.

Companiile care vând caviar aşteptau o majorare a vânzărilor odată cu redeschiderea pieţei legale, însă acum sunt îngrijorate.

Există, încă, o piaţă neagră înfloritoare a caviarului din regiunea Mării Caspice, notează FT, preţul ajungând până la 10.000 de dolari pe kilogram, în pofida campaniilor de combatere organizate de autorităţi.

Statele riverane ale Mării Caspice sunt Rusia, Iran, Kazahstan, Turkmenistan şi Azerbaidjan.

SURSA: Mediafax