Secetă extremă în România! Pe lângă fenomenul deştertificării, care răpeşte tot mai mult din pământul roditor al ţării, apare acum o altă problemă. Sudul țării ar putea pierde resursele de apă din cauza temperaturilor extreme, a avertizat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.
Secetă extremă în România! Sudul țării ar putea pierde resursele de apă
Secetă extremă în România! Sudul țării este cel mai expus la fenomenul deşertificării, la incendiile de vegetaţie și la riscul pierderii resurselor de apă din cauza temperaturilor ridicate.
Seceta extremă ar putea lăsa românii din sudul țării fără apă potabilă.
„Eu cred că tema cea mai de interes, pentru că ne interesează şi pe noi foarte mult, în România, este cea legată de apă. Fie că discutăm de apele subterane sau supraterane, despre calitatea apei şi poluare sau dacă ne referim la cantitatea de apă, în sine, care e din ce în ce mai puţină.
Există un risc însemnat, mai mare decât în alte zone ale României, să pierdem şi resursele de apă. Asta afectează şi populaţia pentru că se alimentează cu apă potabilă din rezervele de apă”, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, într-o intervenție TV, după ce a discutat cu miniștrii Mediului din UE despre schimbările climatice.
Codul Roșu de caniculă ar putea fi prelungit
Din cauza temperaturilor ridicate, se ia în calcul prelungirea Codului Roşu de caniculă până miercuri, 17 iulie 2024.
„Este cel mai intens şi mai lung val de caniculă de cod roşu şi în acelaşi timp cel mai extins la nivelul ţării şi nu excludem să avem un record şi în luna iulie, aşa cum în luna iunie am avut cea mai căldurpasă astfel de lună din istoria măsurătorilor ANM, adică din ultimii 120 de ani. E posibil, dacă o ţinem tot aşa, să avem un record similar şi în luna iulie. Anul trecut, 2023, a fost de asemenea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor ANM”, a zis oficialul român.
În prezent, România se află sub Cod Roșu de caniculă. Mercurul din termometre poate depăși 40 de grade Celsius în unele zone. Disconfortul termic este deosebit de accentuat.
Pentru a asigura siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, Prefectura Municipiului Bucureşti face următoarele recomandări:
- Evitaţi expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00-18:00.
- Evitaţi activităţile fizice intense în aer liber.
- Evitaţi deplasările la orele de vârf. Dacă este necesar să ieşiţi din case, încercaţi să faceţi acest lucru dimineaţa devreme sau seara târziu.
- Folosiţi creme de protecţie solară cu un factor de protecţie ridicat pentru a evita arsurile solare.
- Rămâneţi acasă, la loc răcoros.
- Hidrataţi-vă corespunzător, consumând cel puţin 2 litri de apă pe zi.
- Evitaţi băuturile alcoolice, băuturile carbogazoase și băuturile care au mult zahăr.
- Purtaţi haine lejere, de culoare deschisă, din materiale naturale.
- Acoperiţi-vă capul cu o pălărie/şapcă.