Seceta a afectat peste 450.000 hectare din 35 de judeţe
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a anunțat, miercuri, că suprafața agricolă afectată de secetă a crescut la 450.198 de hectare în 35 de județe. Din acest total:
- 206.815 hectare au fost cultivate cu grâu şi triticale;
- 112.542 hectare au fost cultivate cu porumb;
- 54.129 hectare au fost cultivate cu floarea soarelui;
- 33.316 hectare au fost cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară;
- 31.714 hectare au fost cultivate cu rapiţă;
- 7.670 hectare au fost cultivate cu soia;
- 864 hectare au fost cultivate cu mazăre;
„Pentru culturile de toamnă recoltate, la care s-a încheiat raportarea pe 30 august 2022, situaţia suprafeţelor calamitate pentru care s-au întocmit procese-verbale de constatare a pagubelor este în curs de finalizare la prefecturi. De aceea, aceasta este dinamică şi poate suferi modificări”, a transmis, miercuri, MADR.
Cele 35 de judeţe care au raportat pagube din cauza secetei sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.
Guvernul României a luat măsuri pentru reducerea cheltuielilor pentru irigaţii
Din acest motiv, Guvernul României a aprobat, miercuri, un act normativ care vizează stabilirea modalităţii de aprobare a cotei de până la 50% aferentă cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigaţii, la finalul sezonului de irigaţii.
„În şedinţa de guvern din 31 august 2022, a fost adoptată o Hotărâre ce modifică şi completează Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1872/2005. Actul normativ aprobat vizează stabilirea modalităţii de aprobare a cotei de până la 50% aferentă cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigaţii, la finalul sezonului de irigaţii”, a precizat MADR.
Acest document vizează reglementarea procedurii pentru decontarea cotei de până la 50% și pentru funcţionarea sistemelor de irigaţii locale, în cuprinsul anexei la prezentul act normativ. Actul normativ prevede și stabilirea unei derogări pentru decontarea cotei aferentă cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigaţii aferent acestui an.
Decontarea cotei de până la 50% pentru anul 2022 se va realiza în două etape. Până pe 30 iunie 2022, decontarea se va realiza pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigaţii realizate până la data de 30 iunie 2022, iar până pe 15 decembrie 2022, deconectarea se va realiza pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigaţii realizat în perioada 1 iulie 2022 și 30 octombrie 2022.
„Venim cu această facilitate, reprezentând o măsură de sprijin pe termen scurt pentru fermierii ţării, atât de necesară pentru efectuarea lucrărilor privind însămânţarea culturilor de toamnă, în scopul diminuării efectelor fenomenului de secetă asupra producţiei agricole, cât şi pentru reducerea impactului asupra anului agricol următor”, a explicat Petre Daea.
Cheltuielile sunt suportate de Agenția Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare, în limita sumelor alocate cu această destinaţie din bugetul MADR.