Seceta face ravagii în România. Fermierii au ajuns la capătul puterilor

secetă

SURSA FOTO: Dreamstime

Fermierii din România au ajuns la capătul puterilor după ce seceta a făcut ravagii. Astfel, terenurile agricole sunt în pericol de a fi abandonate. Pământul este uscat, iar producţia de porumb şi floarea soarelui a scăzut drastic.

Fermierii s-au simțit abandonați după multiplele probleme cu care s-au confruntat, prin care și seceta. Astfel, problema a ajuns la Comisia Europeană. Mai mulţi europarlamentari cer ca agricultorii români să primească bani din fondul de rezervă agricol al UE.

Mulți fermieri au fost loviți în plin de secetă

În momentul de față, oamenii aşteaptă ajutorul promis de Guvern. Este vorba despre o sumă de aproximativ 200 de euro de hectar, care ar trebui să ajungă abia la toamnă.

Mulți s-au plâns că mai au mult până când ajung banii, iar situația devine tot mai rea. În anumite zone, nu a plouat deloc, iar culturile s-au uscat.

Într-o astfel de situație se află un fermier din judeţul Vaslui. El a fost lovit în plin de secetă și acum stă să calculeze pagubele, ci nu profitul.

„Este cel mai mare dezastru în ceea ce privește culturile de sămânțate. Anul trecut, am recoltat undeva la 1.000kg de floare-soarelui și 500-600kg de porumb, anul acesta nu știu dacă vom recolta 200kg de porumb. La floarea-soarelui avem o producție de 400-500 kg la hectar, ceea ce acoperă doar motorina pe care o punem la utilajul pentru eliberarea terenului”, a declarat fermierul pentru Antena 3.

SURSA FOTO: Dreamstime

Fermierul se gândeşte să abandoneze munca sa de o viaţă

Situația este cât se poate de tristă. El se gândeşte să abandoneze munca sa de o viaţă deoarece datoriile cresc, iar băncile bat la ușă. Fermierul depinde de ajutorul de la stat din toate punctele de vedere.

„Cultura s-a uscat de jos în sus și nu de sus în jos cum este normal. Pus lacăt la fermă, dat drumul la câini, să vină să o ia cine vrea, că nu se mai poate”, a mai spus fermierul.

Aproximativ două milioane de hectare de culturi agricole din România au fost afectate

Amintim că aproximativ două milioane de hectare de culturi agricole din România au fost afectate. De asemenea, doar 1,6 milioane de hectare de culturi sunt irigate.

Cu probleme grave se confruntă și fermierii din Muntenia. Ei spun că au făcut absolut tot ce depinde de ei

„Tot ce a depins de noi ca fermieri, noi am făcut, și noi, cei afectați de grindină, nu vom primi bani. Acești fermieri din zonă, din vreo 600 de localități, vor fi nevoiți să închidă și să predea utilajele la firmele de leasing, au credite la bănci”, a declarat un alt fermier.

AFIR a anunțat deschiderea perioadei pentru depunerea cererilor de finanțare

Amintim că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat deschiderea perioadei pentru depunerea cererilor de finanțare, prin care fermierii își pot recupera banii pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor.

Sesiunea este disponibilă prin submăsura 17.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. Fermierii își pot trimite cererile începând de luni, 12 august, de la ora 9:00, până pe 18 octombrie 2024, ora 16:00.