Seceta face ravagii în România! Mii de hectare au fost afectate. Petre Daea: Se fac mari eforturi

secetă

SURSA FOTO: Dreamstime

Seceta face ravagii în România! Temperaturile ridicate din ultima perioadă au efecte nefaste asupra agriculturii. Mii de hectare au fost afectate de acest fenomen extrem.

Seceta face ravagii în România! Mii de hectare au fost afectate. Petre Daea: Se fac mari eforturi

Seceta face ravagii în România, anunță autoritățile, care adaugă că suprafața totală afectată de acest fenomen extrem este de 150.565 hectare, în creștere față de ziua de marți, 26 iulie.

Cu doar o zi în urmă, Ministerul Agriculturii anunța că seceta a afectat 120.016 de hectare.

Potrivit autorităților, județele afectate sunt Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Cluj, Constanța, Galați, Gurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Tulcea,Teleorman,Timiș, Vaslui și Vrancea.

În plus, autoritățile mai spun că situația suprafețelor cu culturile de calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.

Autoritățile fac eforturi mari

Pe acest fond, ministrul Agriculturii a anunțat că autoritățile fac eforturi mari pentru a putea menține sistemele de irigații funcționabile, însă totul depinde de nivelul apei.

De asemenea, Petre Daea a mai spus, în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, că a inspectat un nod hidrotehnic din județul Brăila care asigură apă pentru 250.000 de hectare de teren agricol.

Potrivit ministrului, acest nod hidrotehnic funcționează cu greutate din cauza nivelului scăzut al Dunării. Petre Daea mai spune că nu mai sunt alte posibilități privind irigațiile, până la Giurgiu.

Mai mult decât atât, ministrul spune că dacă nu vor exista condiții, atunci sistemul va fi oprit pentru ca acesta să nu se strice din cauza unei funcționări necorespunzătoare.

Seceta afectează și zootehnia

Ministrul Agriculturii a mai declarat, miercuri, că seceta are efecte negative și asupra zootehniei, subliniind că nu se mai găsesc furaje. Pe acest fond, Petre Daea a cerut să fie luate măsuri urgente pentru a asigura alimentarea cu furaje a fermelor din țară.

Din păcate, meteorologii nu vin cu vești extraordinare în ceea ce privește vremea.

Avertismentul transmis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că Bucureștiul și alte 14 județe din Oltenia și Muntenia se află miercuri sub Cod portocaliu de caniculă, în aceste zone temperaturile urmând să urce până la 40 de grade

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37-40 de grade, noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, conform ANM.