Probleme mari pentru apicultorii din judeţul Mehedinţi, care la recolta din floare de sălcâm nu au scos nici măcar 20 la sută din producţia de miere pe care o scontau pentru 2020.
Apicultorii din Mehedinți spun că semnele acestui an foarte slab s-au văzut încă din toamna trecută. După câteva luni cu secetă extremă, mugurii polemiferi ai salcâmului care se formează toamna au fost afectați. Puținele speranțe pe care le aveau au fost năruite când arborele a înflorit și au început ploile și vântul.
Răcirea vremii exact în perioada de înflorire a redus semnificativ șansele de a obține o producție care să le acopere măcar cheltuielile. Cei mai mulți apicultori spun că într-un an bun ar fi trebuit să extragă până la 50 de kilograme de miere din fiecare stup, dar au scos doar între 3 și 10 kilograme cel mult.
Mulţi dintre ei spun că apicultura nu mai este o afacere deloc profitabilă, în condițiile în care sunt ani la rând de când cantităţile de miere extrasă sunt foarte mici.
Când ar putea să își revină
Apicultorii speră ca măcar peste vară să își revină. Acest apicultor din județul Cluj are 200 de stupi și declară că vremea nehotărâtă din ultimele luni a afectat activitatea albinelor.
”De la Valea lui Mihai am venit acasă cu aproape nimic. În alți ani deja trebuia să mă apuc de stors, de recoltat, anul ăsta nici speranță”, spune Zoltan Pardi, apicultor.
Temperaturile scăzute și ploile torențiale au distrus florile de salcâm, ceea ce va duce la o scădere a producției. În concluzie, prețurile vor crește, spun apicultorii. Dacă în viitor vremea va fi bună, există mai multe speranțe pentru mierea de tei și cea polifloră.