Secetă în România. Avertisment de ultimă oră de la ANM: Cod roșu de caniculă

meteo-temperatura

SURSA FOTO: Dreamstime

Vremea o ia razna complet în România în următoarele zile. Toate zonele din țară sunt vizate. ANM vine cu o avertizare de ultimă oră privind intrarea în vigoare a unui cod roșu de caniculă.

Vara și-a intrat în drepturi în România, iar temperaturile au înregistrat valori fără precedent în ultimele zile. Ce este mai rău însă abia acum va urma, în condițiile în care vremea continuă să se încălzească.

Florinela Georgescu, directorul executiv ANM, a explicat la ce fenomene meteorologice extreme ne putem aștepta în următoarea perioadă. Potrivit meteorologului, importantă este și temperatura din timpul nopții, care va crește și ea.

Totodată, acesta a mai precizat faptul că vârful de căldură al episodului din ultimele zile ar urma să fie atins în cursul zilei de joi. Tot joi, ANM urmează să decidă dacă va fi emis sau nu un cod roșu de caniculă, având în vedere evoluția temperaturilor.

Temperaturi record în luna iunie

„Da, a fost o dimineață caldă, mai ales pe partea de vest a țării, pentru că începe să conteze și temperatura de peste noapte. De aceea ne uităm atent ce se întâmplă și cu temperaturile minime, cum ne numim acelea de noapte.

De ce spun asta? Pentru că temperaturi mai ridicate în cursul nopții înseamnă că avem din 24 de ore mai multe ore cu temperaturi foarte ridicate și așteptăm ca temperaturile acestea de peste noapte să mai crească în următoarele nopți.

Poate ele vor marca cea mai de senzație, să zic astfel, evoluție în următoarele 2 zile, iar temperaturile de peste zi să se mențină la aceste valori foarte ridicate, poate chiar un pic mai ridicate mâine.

Apreciem noi că mâine va fi vârful de căldură al acestui episod. Vom decide mâine dimineață ce se va întâmpla cu codurile. Trebuie să spunem că peste tot în țară astăzi au fost temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă”, a spus meteorologul.

Directorul executiv al ANM precizează că temperaturile sunt extrem de ridicate, iar populația resimte efectul acestora. Totodată, el a mai subliniat faptul că anul trecut chiar în această perioadă a fost emis un cod roșu, iar la acel moment s-au înregistrat temperaturi care au ajuns până la 39 de grade.

Temperaturile vor depăși 39 de grade în luna iulie

„Sunt foarte ridicate, oricum, pentru că vedeți că lumea simtă din plin efectul acestor temperaturi. Dar noi ne comparăm și la mediile perioadei, pentru că este un prim val de căldură destul de timpuriu.

Încă nu s-a terminat luna iunie da, prin tradiție, astfel de evenimente se întâmplă în iulie în prima parte a lunii august deja de anul trecut să zicem că am început o nouă tradiție, acela aceea a valurilor de căldură foarte timpurie.

Anul trecut pe vremea aceasta vorbeam tot aici cu dumneavoastră despre acel cod roșu care a fost emis în 24-25 iunie când în partea de vest a țării s-au înregistrat temperaturi până la 39 de grade, care unele dintre ele reprezintă recorduri cu care acum ne comparăm”, adaugă meteorologul.

Potrivit acestuia, având în vedere evoluția temperaturilor din ultimele zile, sunt șanse ca acestea să depășească cu mult nivelul înregistrat anul trecut, adică cel de 39 de grade.

Un val de căldură vine din Africa

Totodată, meteorologul a mai explicat că un val de căldură vine din nordul Africii, iar acest lucru afectează și România. Referitor la situația ploilor, acesta a mai precizat că în general luna iulie este una ploioasă, însă până acum ploile nu au fost atât de multe pe cât se aștepta.

„Deci ne uităm la ce se întâmplă în aceste zile dacă vom depăși ceea ce s-a înregistrat anul trecut fix în această perioadă. Suntem la limita de est a valului de căldură care vine dinspre nordul Africii și de aceea ne uităm atent ce se întâmplă și cu instabilitatea atmosferică, temperaturile sau vârful de temperatură va fi condiționat de apariția fenomenelor de instabilitate.

Referitor la ploi, lunile mai, iunie, iulie reprezintă în mod normal perioada cea mai ploioasă din an și este foarte bine să plouă în această perioadă, pentru că se asigură rezerva de umezeală din sol, rezerva de apă din lacuri și așa mai departe. Din păcate, în aprilie în mai și mai ales acum, în iunie a plouat mai puțin decât trebuia în iunie acum sunt zone în țară unde nu a plouat nici măcar o treime din cât trebuia”, adaugă acesta.

Când intră în vigoare codul roșu de caniculă?

Cele mai afectate zone de lipsa de ploi sunt Moldova, Transilvania, Muntenia, dar și Dobrogea, iar toate semnele de până acum anunță o vară extrem de călduroasă.

În acest sens, meteorologul precizează că există șanse ca ANM să emită o alertă de cod roșu de caniculă în următoarea perioadă, însă depinde de modul în care temperaturile vor evolua în următoarele zile.

„Însă categoric ceea ce se întâmplă acum este foarte grav. Repet, nu a plouat nici o treime decât trebuia. Sunt zone foarte afectate Moldova, parte din Transilvania, din Muntenia, Dobrogea continentală.

Seceta este puternică, extremă în mare parte a țării și nu există semnalul că lucrurile s-ar s-ar ameliora cel puțin în perioada următoare. Toate semnalele sunt pentru o vară călduroasă, deci posibil cu episoade repetate de caniculă și cu un deficit de precipitații.

Da, ne putem aștepta şi la cod roşu. În fiecare dimineață apreciem ce s-a întâmplat în ziua anterioare, deci în această seară vom vedea cât de mult ne-am ne-am apropiat de recordurile pentru această perioadă și, în funcție de materialele pe care le vom avea mâine dimineață, vedem dacă situația se va agrava sau se va menține constantă”, adaugă acesta.

Pe de altă parte, meteorologul susține că există și posibilitatea de extindere a codului portocaliu în mai mult zone ale țării pentru următoarele două zile.

ANM ar putea extinde codul portocaliu

Decizia va fi luată în momentul în care va fi analizată și situația temperaturilor. Directorul executiv al ANM a mai apreciat că și în cursul de astăzi au fost zone în care temperaturile au ajuns la 37 de grade, un record pentru această perioadă.

„Aș spune că există o probabilitate foarte mare să extindem codul portocaliu. Deci acum este valabil pentru partea de vest, nord-vest a țării, deci Crișana, Maramureș, Banat, nord-nord-vestul și centrul Transilvaniei, zonele acestea sunt în portocaliu pentru următoarele 2 zile.

Este foarte probabil ca mâine dimineață judecând și după ce s-a întâmplat astăzi se extinde maria acestui cod portocaliu, pentru că au fost temperaturi în Moldova o idee mai ridicată decât le estimăm și, de exemplu, la Botoșani, foarte posibil ca temperatura de astăzi care se apropia de 37 de grade să fie un nou record pentru această stație meteorologică, un nou record pentru aceasta stație meteorologică”, a mai spus Florinela Georgescu, directorul executiv ANM, la Antena 3.