Pământul este uscat, așa încât doar 60% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost însămânţată la timp. Agricultorii spun că se aşteaptă la o pierdere de până la o mie de kilograme la hectar în cazul culturilor care nu au fost însămânţate în termen, adică înainte de 1 noiembrie.
„Ne confruntăm cu una dintre cele mai grele perioade din ultimii 20 de ani. Din cauza secetei nu se pot efectua însămânţările, şi aşa s-a ajuns ca până acum să fie realizate doar 60% din lucrări. Astfel, din datele noastre rezultă că din cele peste două milioane hectare care trebuia deja să fie cultivate cu grâu, până acum s-au însămânţat doar 1,2 milioane hectare“, ne-a spus Culiţă Tărâţă, cel mai mare agricultor al ţării, cel care deţine în arendă Insula Mare a Brăilei. Deşi însămânţările continuă şi în această perioadă, producţiile vor fi mult mai slabe, pentru că perioada optimă în care grâul trebuia cultivat a fost depăşită.
Grâul cultivat în noiembrie este compromis
„Agricultorii continuă lucrările, dar vor fi probleme cu procesul de înfrăţire, astfel încât producţia va fi mai scăzută, iar dacă vremea se menţine tot secetoasă, vom avea o recoltă cu cel puţin 20% mai mică decât cea normală“, a spus Marcel Cucu, reprezentantul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România din judeţul Brăila. Din păcate, prognoza meteo nu anunţă ploi pentru perioada următoare. „Pentru săptămâna care vine nu se anunţă precipitaţii importante. Este nevoie de multă apă, pentru că ploile din urmă cu trei săptămâni nu au acoperit necesarul de apă din sol“, a spus Culiţă Tărâţă.
Rezerva de apă din sol nu a fost suficientă pentru ca agricultorii să poată însămânţa în condiţii normale. „Întârzierea la însămânţare este evidentă din cauza secetei, mai ales că rezerva de apă din sol a asigurat doar 60% din necesar. Acest lucru a făcut ca foarte multe suprafeţe de teren să nu poată fi lucrate“, a spus Ştefan Poenaru, unul dintre marii agricultori din Câmpia Română.
El a arătat că grâul cultivat în termenul normal, adică înainte de finalul lunii octombrie, are şanse să se dezvolte normal, dar pentru cel însămânţat după perioada optimă, există un calcul din care rezultă pierderile pentru fiecare zi de întârziere a însămânţării. „Orice însămânţare efectuată după data de 1 noiembrie înseamnă o pierdere de 100 kilograme pentru fiecare zi în care s-a depăşit termenul de 31 octombrie. Grâul care a fost însămânţat în perioada optimă are şanse, dar în cazul celui cultivat în luna noiembrie, nivelul producţiei va fi influenţat negativ. Astfel, recolta poate fi influenţată cu cel puţin 500-1.000 kilograme la fiecare hectar semănat în afara perioadei normale“, a explicat Poenaru. Aceasta în condiţiile în care producţia medie la hectar este, în România, de sub 3.000 kilograme.
Astfel, întârzierile cauzate de secetă vor duce din nou producţia țării la jumătatea celei normale, aşa cum se întâmplă în fiecare an în care condiţiile meteo nu sunt favorabile, fie că este secetă, fie că sunt inundaţii. „Această perioadă de secetă ne va trage înapoi. Nu vom mai avea producţia de grâu de anul acesta, când nivelul recoltei a fost normal pentru România. Probabil, se va ajunge din nou la o producţie de nici cinci milioane de tone de grâu“, a spus Poenaru. Oficial, producţia de grâu a României a fost anul acesta de 7,2 milioane tone, dar ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că la această cifră ar trebui adăugate încă 1,5 milioane tone, cantitate pe care agricultorii nu o declară, în general.
Rapiţa, afectată drastic
Dacă producţia de grâu ar mai putea fi salvată în măsura în care restul perioadei va fi perfectă din punct de vedere meteorologic, cea de rapiţă are puţine şanse de reuşită. „În mod cert, cultura de rapiţă este compromisă. În zonele unde nu s-au efectuat irigaţii, pierderea poate fi şi de 100%, mai ales în zona de sud-est a ţării“, a spus Marcel Cucu.
În Câmpia Română, rapiţa nu a răsărit la timp, astfel încât producţia va fi „drastic afectată“. „În sudul ţării rapiţa are şanse de numai 20% să treacă prin iarnă“, confirmă și Poenaru. România cultivă anual peste 500 mii hectare cu rapiţă, obţinând o recoltă de un milion de tone._
1,2 mil. hectare este suprafaţa pe care s-a reuşit însămânţarea grâului până în acest moment
Probabil, România va ajunge din nou la o producţie de nici cinci milioane de tone de grâu anul viitor.
Ştefan Poenaru, Agrofam Holding Fetești