Care sunt zonele afectate de secetă
În intervalul 27 aprilie – 3 mai 2024, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) indică prezența unei secete pedologice moderate și puternice în culturile de grâu de toamnă, afectând suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea și Oltenia, cu puncte de manifestare locală și în zonele Munteniei și Transilvaniei.
Conform prognozei specialiștilor ANM, umiditatea solului la adâncimi cuprinse între 0 și 100 cm va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute în regiunile menționate, cu excepția unor zone din Maramureș, Crișana și Banat, unde rezerva de apă se va situa în limite satisfăcătoare. Deficitul de umiditate va fi evident în straturile superioare de sol (0-20 cm), mai ales în Oltenia, Banat și unele zone ale Munteniei.
Procesele vegetative ale plantelor vor evolua normal, cu intensificări ușoare în regiunile de câmpie din sud și vest, în timp ce în depresiunile din estul Transilvaniei și nordul Moldovei creșterea plantelor va fi mai încetinită.
Culturile de cereale de toamnă vor fi în principal în faze de creștere, iar starea generală de vegetație va fi bună. Câmpurile de rapiță vor continua să înflorească, iar floarea-soarelui va fi în fazele incipiente de creștere.
Procesul de germinare și răsărire va continua în culturile de porumb din anumite regiuni, iar în plantațiile de sfeclă de zahăr și cartofi se vor înregistra primele etape ale creșterii vegetației.
În general, condițiile meteorologice vor fi favorabile pentru lucrările agricole, iar temperaturile vor cunoaște o ușoară creștere, situându-se în intervalul normal pentru această perioadă, cu temperaturi diurne medii între 9 și 18 grade Celsius la început și între 10 și 21 grade Celsius spre sfârșitul intervalului. Precipitațiile vor fi locale, uneori sub formă de aversă, însoțite de fenomene electrice și intensificări temporare ale vântului.