Deși se anunța a fi un an agricol bun (nu la fel de bun ca 2011, care a fost unul de excepție), anul 2012, marcat, iată, de o secetă prelungită, care a cuprins întreaga țară, ar putea fi unul dintre cei mai slabi ani pentru agricultura românească. Deja, seceta a diminuat 20%-25% din producția de grâu, orz și orzoaică, iar la porumb și floarea-soarelui pierderile se anunță a fi și mai mari.
Pâinea se va scumpi
Unul dintre cei mai mari fermieri din România, senatorul Culiță Tărâță, ne-a declarat: „Situația este dezastruoasă. Pe terenurile cultivate de noi, la grâu pierderile sunt de 35%-40%, iar la porumb și floarea-soarelui pierderile vor fi și mai mari, de circa 50%. Din câte am văzut, seceta face ravagii în toată țara. Ca urmare, este inevitabilă creșterea prețului pâinii și al celorlalte produse dependente de agricultură“. În opinia lui Culiță Tărâță, poblema numărul unu a agriculturii românești rămâne apa pentru irigații. „Guvernanții nu vor să înțeleagă că ar fi nevoie de 2,5 miliarde de euro pentru a reabilita și a pune în funcțiune sistemul de irigații, bani care s-ar amortiza în doi, hai să zicem, în maximum trei ani. Spun asta din proprie experiență, pentru că eu am făcut investiții de 30 de milioane de euro în irigații și în doi ani s-au amortizat“, ne-a spus Culiță Tărâță.
Și cartofii vor fi mai scumpi
Seceta prelungită a afectat serios și culturile de cartofi din Transilvania. În județul Covasna, de exemplu, au fost afectate mai mult de jumătate din culturile de cartofi, dar și alte culturi. Directorul Direcţiei Agricole, Könczei Csaba, a declarat că în pericol sunt şi fâneţele pârjolite de soare și, ca urmare, seceta afectează şi crescătorii de animale. „Pagubele sunt însemnate.Din evaluările noastre de până acum, rezultă că peste 50% din culturile de cartofi sunt afectate de caniculă şi de seceta prelungită. Situația este gravă, și dacă nu va ploua va fi afectată și sfecla-de-zahăr“, a declarat Könczei Csaba. De asemenea, potrivit Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bistriţa-Năsăud, seceta din ultimele săptămâni a afectat deja o suprafaţă de 33.500 de hectare. „Sunt afectate, în principal, culturile de cartofi, legumele, dar și pajiştile. Dacă în zilele următoare nu vor cădea ploi, aceste suprafeţe se vor mări, probleme fiind în special în zonele de sud ale judeţului“ a precizat consilierul DADR Bistriţa-Năsăud, Ioan Onişor.
Compensații, numai cu acordul Comisiei Europene
Ministerul agriculturii şi dezvoltării rurale are în pregătire un proiect de hotărâre de guvern prin care cei afectați de secetă pot primi compensații pentru pierderile suferite. Dar, pentru adoptarea și aplicarea unui astfel de act normativ este nevoie de acordul Comisiei Europene. „Orice sprijin de acest gen este considerat ajutor de stat, și pentru asta este nevoie de acordul organismelor europene, iar noi am făcut demersurile necesare în acest scop“, a declarat pentru Capital Daniel Butănoiu, secretar de stat la MADR.
De altfel, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a participat, în data de 16 iulie 2012, la Consiliul Miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului din statele membre UE, organizat la Bruxelles, unde a pledat pentru sprijinirea fermierilor care înregistrează pierderi din cauza fenomenelor meteorologice extreme, prin acordrea de compensații. „România consideră că, din cauza schimbărilor climatice din ultima perioadă, precum şi din cauza efectelor crizei economice actuale, la care sunt supuşi fermierii, este important ca noua propunere de regulament pe dezvoltare rurală 2014-2020 să includă un pachet de măsuri pentru gestionarea riscurilor. În România, transpunerea în practică a unui management al riscurilor se află într-o fază incipientă, neexistând, din păcate, fonduri mutuale în acest sector“, a spus Daniel Constantin.
Exagerează marii fermieri?
Una peste alta, coroborată cu deprecierea accentuată a leului în raport cu euro, creșterea prețurilor la produsele agroalimentare va afecta serios buzunarele românilor. Totuși, există și opinii potrivit cărora „dracul nu ar fi atât de negru“, în sensul că marii producători de cereale, precum și reprezentanții organizațiilor și asociațiilor din agricultură exagerează anunțând pierderi mari, pentru a stimula creșterile de preț la grâu, orz, porumb, floarea-soarelui etc. și, pe de altă parte, pentru a putea solicita sume mai mari de la asigurători. Adevărul este că nici la MADR, nici la direcțiile agricole județene nu există, în momentul de față, o situație centralizată a culturilor afectate de secetă și de grindină sau, dacă există, datele nu sunt făcute publice.
Oficialii acestor instituții contactați de redacția Capital au declarat, la unison, că nu vor să facă publice astfel de date, „tocmai pentru a nu influența evoluția prețurilor“.
Guvernanții nu vor să înțeleagă că ar fi nevoie de doar 2,5 miliarde de euro pentru a reabilita și a pune în funcțiune sistemul național de irigații, bani care s-ar amortiza în doi, hai să zicem, în maximum trei ani. Culiță Tărâță, senator.