Referentul Gheorghe Constantinescu din Finantele Publice Bucuresti isi exprima neincrederea in aceasta lista: „am fost trimis sa execut datorii, care apoi au fost sterse din evidente intr-o zi, prin decizia ministrului finantelor”. Am prezentat recent un caz in care o mare societate de asigurari, cu 130 de miliarde lei datorie, a ajuns curata ca lacrima, prin interventia prompta a ministerului finantelor, care a cerut refacerea controlului.
La polul opus, firmele mai putin protejate sunt luate cu japca. „Avem un caz absurd: societatea Romprim furnizeaza Ministerului de Interne si MApN caroserii si componente pentru masini utilitare. Am fost trimis sa execut Romprim pentru o datorie de 20 de miliarde lei, in timp ce aceasta societate are de incasat 40 de miliarde de la cele doua ministere”, spune consilierul Emil Gaina, de la DGFP Bucuresti. „Ma tem ca si cazierul fiscal, si lista rusinii vor fi folosite impotriva unor firme, protejandu-le pe altele”, adauga Emil Gaina.
Eliminarea secretului fiscal nu este o initiativa a actualei guvernari. O hotarare de guvern din 1999 a instituit baza de date online a Finantelor, care publica bilantul scurt al companiilor. Pe baza codului fiscal se pot afla indicatori precum datoriile totale ale firmei, cifra de afaceri, profit. Utilizatorii acestei baze de date s-au lovit nu o data de problema datelor actualizate cu intarziere sau a faptului ca o multime de firme nu isi depun bilantul. Conform statisticilor Finantelor, din 650.000 de firme, numai 400.000 isi depun bilantul contabil. In primul rand aici ar trebui sa umble ministrul.