Prezent în cadrul reuniunii, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Violeta Muşat, a declarat că solicită realizarea unor evaluări de impact riguroase, care să ţină cont de specificităţile fiecărui stat membru. Mușat a evidenţiat și necesitatea unui buget consistent în zona agricolă. Unul care să sprijine fermierii şi dezvoltarea rurală cu adevărat.

Un document cu valoare programatică

“Viziunea pentru agricultură şi alimentaţie” se axează pe patru direcţii fundamentale:

  • Atractiv şi previzibil, asigurând venituri care să permită fermierilor să prospere;
  • Competitiv şi rezilient, capabil să facă faţă concurenţei globale;
  • Durabil, în acord cu cerinţele de mediu;
  • Echitabil şi conectat, promovând condiţii de muncă şi de viaţă decente

În intervenţia susţinută în cadrul reuniunii, secretarul de stat, Violeta Muşat, a salutat iniţiativa Comisiei şi a subliniat importanţa unei abordări bine fundamentate în elaborarea noii PAC.

Un context social, economic şi de mediu în continuă schimbare

Politicile agricole trebuie să fie flexibile și adaptate realităților fiecărei țări, mai ales în contextul schimbărilor climatice și al transformărilor economice. Evaluările de impact sunt cruciale pentru a asigura că măsurile adoptate nu afectează negativ fermierii și producătorii locali.

„Este esenţial să stabilim din timp liniile directoare ale viitoarei PAC, astfel încât să ne putem adapta la un context social, economic şi de mediu în continuă schimbare. În acest sens, solicităm realizarea unor evaluări de impact riguroase, care să ţină cont de specificităţile fiecărui stat membru”, a spus ea.

Oficialul MADR a evidenţiat necesitatea unui buget care să sprijine fermierii pe baza unor reguli simplificate, uşor de aplicat de către agricultori.

Cotele pentru Ucraina, înapoi

Vineri, Miniştrii Agriculturii din Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria au cerut Comisiei Europene să reintroducă cotele anterioare crizei. Acestea să fie reistaurate la expirarea actualelor măsuri comerciale care vizează produsele agricole din Ucraina, a postat pe reţeaua X ministrulungar al Agriculturii, Istvan Nagy.

„Sunt unele lucruri pe care nu le permitem. Protejăm interesele şi mijloacele de trai ale fermierilor de produsele agricole ucrainene. Într-o scrisoare comună cu colegii mei, miniştrii Agriculturii din Bulgaria, România şi Slovacia, cerem Bruxelles-ului să ia măsuri”, a scris Istvan Nagy.

Reglementările UE cu privire la importurile din Ucraina vor expira în luna iunie 2025, aşa că Executivul comunitar trebuie să găsească o soluţie pe termen lung la probleme care există pe piaţa europeană din cauza produselor agricole ucrainene, susţine oficialul ungar.