'Există un contract care ar fi asigurat existenţa în parametrii buni şi foarte buni, numai că lucrurile s-au împotmolit puţin. Beneficiarul nu a mai putut să onoreze ceea ce a comandat şi, astfel, a intervenit un blocaj. În momentul acesta, pentru noi este o situaţie grea şi, împreună cu conducerea Fabricii de Arme, încercăm să deblocăm situaţia. Este nevoie de intervenţie rapidă pentru a nu ajunge într-o fază în care să ne fie foarte greu să repornim fabrica', a declarat secretarul de stat, care a vizitat, în cursul zilei de miercuri, unitatea în cauză.
Cătălin Olteanu a menţionat că este vorba de un contract mai vechi şi care 'a fost foarte bun ani de zile' pentru Fabrica de Arme. 'Acum, colaboratorul are o problemă şi nu a mai putut cumpăra ceea ce a comandat. În momentul acesta există marfă pe stoc, dar nu ne ajută foarte mult pentru că există o problemă financiară acolo', a spus Olteanu.
Secretarul de stat susţine că nu se va ajunge cu, siguranţă, la închiderea activităţii. 'Căutăm să găsim soluţii rapide astfel încât să nu existe perioade în care să nu se lucreze. Este o perioadă scurtă de când nu mai sunt alte comenzi, încercăm să rezolvăm această problemă, dar nu se va ajunge sub nicio formă să se desfiinţeze (fabrica – n.r.)", a declarat acesta.
Olteanu a mai susţinut că nu se au în vedere nici disponibilizări ale angajaţilor, în număr de aproape o mie. El a mai spus că s-ar putea ajunge cel mult la o suspendare temporară a activităţii. 'Pe termen scurt, soluţiile ar fi să reuşim să deblocăm această situaţie. Este o situaţie complicată contractual, în sensul că, practic, în momentul acesta Fabrica de Arme nu poate să livreze ceea ce are pe stoc în altă parte decât contractorului respectiv. În momentul în care vom reuşi să deblocăm această situaţie, stocul existent în momentul acesta va asigura existenţa la parametrii foarte bun a fabricii', a declarat oficialul din MEC. El a adăugat că este vorba de 'o chestiune strict juridică' .
Întrebat dacă fabrica de armament mai are şi alte contracte, Cătălin Olteanu a subliniat că, fiind un domeniu strategic, îi este imposibil să intre în alte detalii, dar că poate să afirme că fabrica din Cugir 'are disponibilitatea să preia contracte, să le onoreze şi să îşi revină'. Secretarul de stat a conchis că sunt posibilităţi mari să fie deblocată situaţia, să se înceapă lucrările pe contractul amintit şi, în acelaşi timp, să se încheie alte contracte cu alte societăţi.
Chiar dacă secretarul de stat a evitat să spună din ce ţară provine compania respectivă şi dacă e vorba de livrare de arme pentru piaţa civilă, acesta limitându-se să menţioneze că este vorba de un partener tradiţional şi de un contract care durează de ani buni, este public faptul că partenerul tradiţional al Fabricii de Arme Cugir este Century International Arms, cel mai mare importator şi angrosist de arme de pe piaţa civilă din Statele Unite ale Americii. Valoarea contractului de livrare de arme se ridică la 10-15 milioane de euro pe an şi este încheiat până în 2016.
În primăvara acestui an, firma americană şi Romarm au semnat un memorandum de înţelegere prin care compania din SUA a renunţat la litigiul care a avut ca obiect încălcarea, de către partea română, a dreptului de preemţiune a americanilor în ceea ce priveşte comercializarea pe piaţa din SUA a armelor de tir şi de vânătoare produse la Cugir. Reprezentanţii fabricii au declarat, în martie, că între Fabrica de Arme Cugir şi distribuitorul american, un partener de tradiţie al industriei de apărare din România, au existat anumite probleme legate de calitate, dar şi de tip contractual. În condiţiile în care distribuitorul american avea un contract foarte precis şi foarte clar negociat cu partenerul român, prin care Century International Arms cumpăra tot ceea ce se producea la Cugir, o altă firmă americană distribuia produse marca Cugir pe piaţa americană.
Potrivit presei americane, în 2012, Century International Arms a dat în judecată o firmă concurentă, din Colorado, pe care o acuză că i-a provocat pagube de patru milioane de dolari la contractul cu Romarm.
Fabrica de Arme Cugir, înfiinţată în 2004 prin separarea de Uzina Mecanică Cugir, produce o gamă diversificată de calibre, armament de infanterie destinat înzestrării trupelor armate, a celor de pază şi ordine, a trupelor cu destinaţii speciale, cât şi arme de vânătoare destinate în mare parte pieţei externe. Primul contract cu Century Arms datează la Cugir din 1999, iar valoarea totală a contractelor derulate în această perioadă se ridică la zeci de milioane de dolari. Pentru piaţa civilă sunt exportate de la Cugir mai multe tipuri de armament.
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a afirmat luni, la Alba Iulia, că cele două fabrici de armament din Cugir, Uzina Mecanică şi Fabrica de Arme, au primit comenzi, pe baza suplimentărilor la rectificarea bugetară, pentru înzestrarea Armatei, fără a menţiona valoarea contractelor încheiate. AGERPRES