Construcția reactoarelor nuclerare 3 și 4 de la Cernavodă va atrage cu siguranță investitori străini, cu doi purtându-se deja discuții, acest proiect fiind o componentă importantă a strategiei energetice a actualei guvernări, strategie care urmează a fi finalizată până la sfârșitul lunii iulie 2012, a declarat Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei , Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA), în cadrul Forumului Regional de Energie (FOR EN 2012) de la Neptun-Olimp.
“Suntem siguri că vom atrage investitori străini. Ne bazăm pe faptul că actuala criză e pe sfârșite. (…)Guv USL a venit la guvernare având în spate o strategie energetică, în care e menționat ca prioritar proiectul de construcție a reactoarelor 3 și 4, ca o componentă a asigurării mixului de energie”, a declarat Rodin Traicu.
Anterior, Traicu spusese că actuala criză mondială și europeană ar putea face ca investițiile de acest gen să poată părea neatractive pentru investitori pe moment.
Traicu a precizat că strategie energetică a României va fi finalizată până la sfârșitul lunii iulie și ea are ca scop principal reluarea procesului investițional în domeniu, pentru a se obține eficientizarea companiilor.
“Principiile strategiei de care discutăm sunt cele care au fost prezentate în strategia energetică a USL, au fost dezbătute și sunt in curs de adoptare. Unele s-ar putea sa intre pe sesiunea de toamnă”
Pe de altă parte, Alexandru Săndulescu, președintele bursei de energie OPCOM, a spus că discuțiile și aprobarea strategiei energetic ar putea fi un proces de durată, amintind faptul că nici pe vechea strategie energetică, elaborată în 2007, nu s-a obținut avizul de mediu, deoarece mereu s-a găsit câte un ONG care să ceară interzicerea anumitor lucruri.
Traicu a adăugat că în prezent se poartă discuții cu două companii străine, din China și din Coreea de Sud, care sunt interesate să participe la construcția reactoarelor 3 și 4.
“S-ar putea să reușim să finalizăm un act premergator cu unul sau doi investitori străini care să participe la proiect. Există și posibilitatea ca compania sa se dezvolte cu un efort susținut al statului”, a spus Traicu.
El a menționat că producerea apei grele e finanțată prin alocare bugetară și va fi pusă la dispoziție în momentul în care va fi necesară în ciclul operativ, în reactoarele nucleare. România ar putea renunţa la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Vezi de ce