Secretarii de stat nu vor mai putea aplica pentru consiliile de administrație ale companiilor

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, dacă va exista o eliminare din consiliile de administrație a acelora care dețin și o altă calitate.

”Ieri am luat o decizie foarte clară, fiindcă chiar dacă legislativ nu era o recomandare făcută nici de către Comisie, nici de către OCDE, ca şi cutumă oamenii politici şi secretarii de stat se încadrează în această categorie, nu pot aplica la consiliile de administraţie.

Cu alte cuvinte, nu pot participa la selecţia pe 109. Legea nu poate să-i interzică cuiva. El poate aplica, dar atunci nu va mai avea calitatea de secretar de stat. Acolo e o decizie politică”, a declarat acesta.

Întrebat dacă cei care au această dublă calitate vor fi scoși din consiliile de administrație, șeful Executivului a spus:

”Domnul Burduja a preluat de la fostul ministru această problemă. Comisia a depistat anumite nereguli în selecţia pe 109. Şi sunt anumite recomandări şi este o sumă destul de consistentă care se va opri pe o perioadă de şase luni până când se va remedia acest lucru.

Atunci, eu, ieri, împreună cu membrii Guvernului, colegii mei, am dat deja o ordonanţă astfel încât domnul Sebastian Burduja să nu-şi asume pe persoană fizică. Ne asumăm întregul Guvern al României cu adevărat o tâmpenie făcută de alt Guvern şi alt ministru”.

Marcel Ciolacu a clarificat scandalul numirii secretarilor de stat

Premierul Marcel Ciolacu a oferit, vineri, de la Bruxelles, clarificări cu privire la scandalul legat de numirea secretarilor de stat în Consiliile de Administrație ale societăților și regiilor de stat, un aspect semnalat de Comisia Europeană de mai mult timp.

Șeful Guvernului a explicat că, deși nu exista o recomandare legislativă din partea legislativului sau a OECD, politicienii nu pot aplica pentru a face parte din consiliile de administrație în cadrul selecției pe 109. El a menționat că ministrul Energiei, Sebastian Burduja a preluat această problemă.

„Chiar dacă legislativ, nu era o recomandare făcută de legislativ sau OECD, oamenii politici nu pot aplica la CA, la selecția pe 109. Domnul Burduja a preluat această problemă. Comisia a depistat anumite nereguli pe 109. Este o sumă destul de consistentă, care se va opri pe șase luni.

Ne asumăm întregul guvern o tâmpenie făcută de alt guvern și alt ministru”, a spus acesta.

Statul va demite șefii aleși incorect

Amintim că Guvernul a adoptat, în ședința de joi, 20 februarie, o ordonanță de urgență prin care statul va demite șefii aleși în mod incorect la companiile de stat. Această măsură se va aplica fără ca aceștia să aibă posibilitatea de a da statul în judecată.

Cei demiși vor beneficia de compensații echivalente cu 6 luni de indemnizații, conform surselor. În caz contrar, România riscă să piardă 300 de milioane de euro din PNRR, din cauza faptului că nu ar fi numit corect noi conducători la companiile de stat.

Această ordonanță de urgență pare a fi o măsură destinată să remedieze numirile problematice. Pe de o parte, aceasta elimină riscul unor procese costisitoare intentate de șefii demiși, iar pe de altă parte, le oferă compensații pentru plecarea lor.

Se pare că problema numirilor la companiile de stat influențează nu doar sectorul energetic, ci și domeniul transporturilor. Mai multe puteți citi aici.