Vizita e parte a unui turneu care a inclus luni Georgia și miercuri România, înainte de o reuniune NATO de la Bruxelles.
„Facem din nou apel la Rusia să pună capăt ocupației din Crimeea, să înceteze să mai întrețină războiul din estul Ucrainei, să-și abandoneze activitățile destabilizatoare de la Marea Neagră și de-a lungul frontierei ucrainene și să-și oprească atacurile cibernetice persistente și alte activități maligne împotriva SUA și a aliaților și partenerilor lor”, a declarat Austin.
Tensiuni crescute între Ucraina și Rusia
Războiul izbucnit între Rusia și Ucraina în 2014 a dus până acum la uciderea a aproximativ 14.000 de ucraineni de către forțele rusești în preajma regiunii Donbas din estul Ucrainei, scrie Euronews.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenskii a salutat SUA la întâlnirea cu Austin în calitate de „principal partener de securitate și apărare” al țării sale. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat luni că a suspendat misiunea diplomatică a Rusiei pe lângă NATO.
Se caută stabilitate în regiunea Mării Negre
După expulzarea mai multor membri ai misiunii ruse, acuzați de spionaj, tensiunile dintre Rusia și NATO s-au amplificat. Austin a declarat miercuri în România că stabilitatea regiunii limitrofe Mării Negre e importantă pentru SUA.
„Securitatea și stabilitatea Mării Negre sunt în interesul național al SUA și sunt critice pentru securitatea flancului estic al NATO. Regiunea… se înțelege de la sine că regiunea e vulnerabilă la agresiunea rusă, și am văzut probe în acest sens datorită acțiunilor în curs din estul Ucrainei, ocupației unor părți din Georgia și militarizării Mării Negre și acțiunilor provocatoare aeriene și navale”, a declarat el.
„Aș mai spune că acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în și în jurul Mării Negre îi trădează ambiția de a-și redobândi poziția dominantă în regiune și de a împiedica înfăptuirea unei Europe care e întreagă, liberă și trăind în pace.”