În cadrul programului prezentat de George Stephanopoulos de la postul ABC, Blinken a analizat acordul de încetare a focului dintre Israel şi Hamas şi ce se va întâmpla în continuare.
Blinken a relatat că preşedintele SUA, Joe Biden, a avut discuţii intense cu oficiali israelieni, palestinieni şi egipteni şi a susţinut că „diplomaţia tăcută şi intensă” a administraţiei Biden a jucat un rol important în încheierea armistiţiului.
„Acest cerc vicios va continua în acelaşi mod”
Blinken a menţionat că şi palestinienii au dreptul să trăiască în pace, securitate şi prosperitate şi a adăugat:”Dacă nu se va înregistra o schimbare pozitivă şi dacă nu vom găsi calea pentru a ajuta palestinienii să trăiască mai onorabil şi cu mai multă speranţă, acest cerc vicios va continua în acelaşi mod, ceea ce nu va fi în folosul nimănui”, scrie yenisafak.com.
„Vom continua să vindem arme Israelului”
Subliniind că, după armistiţiu, cea mai importantă misiune este procesul de reconstrucţine umanitară şi fizică, în special în Fâşia Gaza, Blinken a continuat:”Aşa cum s-a întâmplat şi anterior, vom conlucra cu părţile în care avem încredere şi sunt independente, nu cu autorităţi semiguvernamentale.
De fapt, Hamasul nu a adus poporului palestinian decât distrugere. Deci, adevărata problemă pentru a-i ajuta pe palestinieni este să ajungem la palestinienii moderaţi şi la conducerea palestiniană. Bineînţeles că şi Israelul va juca un rol important aici”.
Blinken a amintit că unii congresmani ai Partidului Democrat au reacţionat faţă de administraţia Biden în problema Israelului şi a precizat că nu se implică în politică, dar că angajamentele SUA faţă de securitatea Isarelului se menţin şi că va continua şi vânzarea de arme în valoare de 735 de milioane de dolari.
Antony Blinken a întâmplinat dificultăţi în a răspunde la întrebarea:”Cum va obstrucţiona administraţia Biden Iranul să acorde mai mult sprijin organziaţiei Hamas acum când SUA se pregătesc să ridice unele sancţiuni impuse acestei ţări, Iranul care susţine organizaţia Hamas în regiune?”
Amintind că în această problemă prioritatea Statelor Unite este revenirea Iranului la condiţiile acordului nuclear, precum şi prevenirea ca această ţară să ajungă să deţină arma nucleară, Blinken a susţinut că pot rezolva şi problema „susţinerii elementelor teroriste” din regiune de către Iran.
„Soluţia cea mai potrivită este cea cu două state”
La CNN, Antony Blinken a fost oaspetele lui Fareed Zakaria şi a subliniat încă o dată ca Statele Unite cred în soluţia cu două state, care este o soluţie pe termen lung şi durabilă pentru problema israeliano-palestiniană.
Blinken a fost întrebat şi despre afirmaţia premierului israelian Benjamin Netanyahu că nu va aloca niciun loc în noul cabinet pe care-l va forma arabilor, care reprezintă 20% din populaţie, iar răspunsul a fost că se amestecă în politica internă a Israelului.
În timp ce criza dintre Israel şi Palestina continuă, Blinken şi-a exprimat îngrijorarea faţă de violenţele ce se pot înregistra în unele oraşe israeliene împotriva palestinienilor şi a adăugat:”Ceea ce s-a întâmplat în comunitatea israeliană în ultima perioadă este într-adevăr deranjant şi este o situaţie pe care nu o mai văzusem în ultimii ani. Pentru a fi siguri că israelienii nu se vor mai confrunta cu astfel de lucruri, cred că trebuie să găsim căile de a-i aduce împreună”.
Atacurile Israelului asupra Fâşiei Gaza
Atacurile care au fost lansate în Fâşia Gaza, aflată sub blocada Israelului, începând cu 10 mai, au încetat pe 21 mai, ora 02.00, ora locală, ca urmare a armistiţiului încheiat cu Hamas.
În atacurile Israelului asupra Fâşiei Gaza şi-au pierdut viaţa 248 de palestinieni, dintre care 66 de copii şi 39 de femei, iar 120 de mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele.