Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va efectua săptămâna viitoare o vizită la Bruxelles pentru o întâlnire cu miniştrii de externe ai statelor din NATO şi pentru posibile discuţii cu înalţi oficiali ai UE, au afirmat surse, în contextul în care aliaţii transatlantici încearcă să repare relaţiile afectate în timpul fostului preşedinte american Donald Trump, relatează Reuters, conform Agerpres.

Trump a acuzat statele europene membre ale NATO că nu alocă suficienţi bani pentru apărare.

Blinken va lua parte la discuţiile faţă în faţă ale miniştrilor de externe din NATO care vor avea loc la 23 şi 24 martie, au precizat trei oficiali ai Alianţei Nord-Atlantice.

Miniştrii de externe ar urma să discute, printre alte teme, despre viitorul misiunii NATO din Afganistan, în contextul în care preşedintele american Joe Biden analizează acordul de retragere a trupelor până în mai, convenit de predecesorul său, potrivit unui oficial.

O a patra persoană aflată la curent cu pregătirile pentru vizita lui Blinken la Bruxelles a spus că sunt posibile şi discuţii cu înalţi oficiali ai UE, inclusiv cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar că ele nu au fost confrmate pentru moment.

Țările NATO, prost pregătite pentru un război de mare amploare

Pe de altă parte, un raport elaborat recent de Agenţia de studii suedeze (SRA) în care a fost evaluată puterea militară a Alianţei şi a partenerilor ei în comparaţie cu cea a Rusiei, arată că statele membre NATO sunt prost pregătite în cazul izbucnirii unui conflict de mare amploare, după cum informează euractiv.com.

Raportul arată că Rusia ar prelua controlul asupra ţărilor baltice în câteva zile, întrucât riposta NATO ar fi prea lentă. Ruşii ar avea un avantaj pentru că forţele NATO sunt prea dispersate şi capacităţile lor militare sunt prea variate, în timp ce antrenarea lor este insuficientă.

Totuşi, un asemenea atac armat contra statelor membre NATO, ţărilor partenere sau ţărilor Uniunii Europene este considerat extrem de improbabil, potrivit studiului citat.

În ceea ce priveşte Suedia şi Finlanda, ţări care nu fac parte din Alianţa Nord-Atlantică, Rusia le-ar împiedica să adere la NATO sau să participe la operaţiuni aliate ameninţându-le cu acţiuni militare sau cu folosirea armelor nucleare, adaugă raportul citat.