Secretarul de stat american, anunț despre posibila cumpărare a Groenlandei. Planurile administrației Biden diferă de cele expuse de Donald Trump în 2019.
Blinken a vorbit despre potențiale finanțări suplimentare și despre modalități de a consolida și mai mult relația comercială dintre SUA și Groenlanda.
Secretarul de stat american, în vizită la Cercul Polar
Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat că Statele Unite nu mai vor să cumpere Groenlanda.
Blinken a vizitat teritoriul autonom danez după un turneu de patru zile care a inclus o întâlnire a miniștrilor de Externe din țările care se învecinează cu zona arctică, relatează The Guardian.
”Sunt în Groenlanda, deoarece Statele Unite apreciază profund parteneriatul nostru și vor să-l facă și mai puternic”, a spus Antony Blinken.
El a subliniat că nu a mers acolo pentru a cumpăra teritoriul, semnalând asfel o schimbare de politică față de cea a fostei administrații Trump.
Întrebat dacă SUA au renunțat definitiv la planurile de a cumpăra Groenlanda, Blinken a răspuns: ”Pot confirma că este corect”.
Fostul președinte american Donald Trump anunța în 2019 că doreşte achiziţionarea de către Statele Unite a Groenlandei ”din motive strategice”.
”Teritoriul nu este de vânzare”
Guvernul provinciei semi-autonome a precizat atunci că teritoriul nu este de vânzare, iar prim-ministrul Danemarcei a spus la rândul său că orice discuţie de acest fel este absurdă.
Anul trecut, SUA au redeschis un consulat în capitala Groenlandei, Nuuk, și au promis 12 milioane de dolari ca ajutor pentru proiecte civile.
Deși a vorbit despre potențiale finanțări suplimentare, Blinken a fost vag în legătură cu noile proiecte ale SUA, chiar dacă noul guvern local groenlandez a lansat ideea unui acord de liber schimb la începutul săptămânii.
”Am dori să găsim modalități de a consolida și mai mult relația comercială”, a spus Blinken.
Noul premier al Groenlandei, Mute Egede, care a venit la putere în aprilie, a declarat că este ”convins că acest deceniu va fi începutul unei noi ere în relația” dintre cele două entități.
Sursa foto: Dreamstime.