Finalul pandemiei este la îndemâna noastră, îl putem atinge, însă trebuie să urmăm o anumite direcţie clară, spune secretarul general al ONU. Cu toţii trebuie să participăm la asta, altfel, toate eforturile şi sacrificiile pe care le-am îndurat sunt degeaba, afirmă acesta.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel pentru vaccinarea împotriva COVID-19, arătând că, dacă nu se vaccinează cât mai mulţi oameni de pe întreg globul şi cât mai repede, atunci toate eforturile şi sacrificiile făcute de cele mai multe ţări din lume până acum vor fi fost degeaba.
Săptămâna trecută, la depunerea jurământului pentru cel de-al doilea mandat, portughezul Guterres spunea că „scriem istorie cu deciziile pe care le luăm acum. Fie vom eșua lamentabil și criza va continua pe termen nedefinit, fie vom reuși să depășim criza și ne vom îndrepta spre un viitor mai bun pentru noi toți. Cred că avem motive să fim optimiști”.
Scenariul cel mai negru: „Criza din sănătate se va adânci (…) economia globală va intra în colaps”
Ulterior, secretarul general al ONU a acordat un interviu pentru Euronews, în care a explicat că, dacă această pandemie continuă şi criza din sănătate se adânceşte, atunci economia globală va intra, în cele din urmă, în colaps.
„Trebuie să ne vaccinăm toți, din toată lumea, cât mai repede, altfel, toate eforturile de până acum sunt degeaba. Virusul suferă mutații.
Din acest motiv, dacă vom perpetua inechitățile dintre statele bogate și cele sărace, cu primele stocând cantități uriașe de ser, în vreme ce celelalte nu au doze pentru a-și imuniza populația, criza din sănătate se va adânci. Iar prin extensie, pentru că această criză va influența toate domeniile, economia globală va intra în colaps”, a declarat Antonio Guterres, potrivit euronews.com.
„Dacă toată lumea se vaccinează și o face repede, nu mai încolo (…) virusul va fi învins”
Secretarul general al ONU a mai spus că, în cazul vaccinării, nu putem aplica celebra zicală „Mai bine mai târziu decât niciodată”.
„În schimb, dacă toată lumea se vaccinează și o face repede, nu mai încolo, în acest caz nu funcționează zicala aceea, „Mai bine mai târziu decât niciodată”, virusul va fi învins.
Trebuie să ajutăm statele mai sărace să învingă pandemia în același timp cu cele mai bogate, dacă vrem să ieșim cu bine din povestea asta”, a mai precizat Guterres.
Sursă foto: Dreamstime