Rolul Angliei printre cele mai bogate tari ale lumii are istoria sa. Iar aceasta istorie isi continua cursul, chiar daca clisee mai putin stralucitoare decat cele ale Hollywodului au prins-o in diferite ipostaze: in anii 50 era ca o fata batrana respectabila, de clasa mijlocie, avand nevoie de bani, dar hotarata sa nu-si piarda demnitatea, in anii 60 poza intr-o domnisoara optimista, vioaie si bine imbracata, pusa pe distractie, iar in anii 70 era o femeie singura, napadita de griji financiare, respinsa de America si considerata de Europa drept neingrijita si demodata. Anii 80 o surprind ca pe o femeie de afaceri inspirata de Margaret Thatcher, pentru ca in anii 90 sa adopte rolul de sustinatoare a Americii. Ramane de vazut ce roluri va mai avea superba actrita ce imbatraneste frumos pe scena mondiala. In ceea ce priveste decorul, orasele sale ii vor conferi aerul de doamna de vita veche, care reuseste insa sa tina pasul cu ultima moda.
Regina incaseaza 1,8 milioane de lire pe zi
Londra este un oras viu, mereu in schimbare, un amestec de arhitectura veche si moderna. Mereu incitanta, abunda in bogatii culturale, dar si in evenimente mondene. Centrul Londrei, piata Trafalgar Square, este cel mai bun punct de plecare. Aici se sarbatoreste Anul Nou, iar un lucru mai putin stiut este ca cea mai mica „sectie de politie” din lume se afla intr-un stalp de iluminat din coltul de sud-est al pietei, avand o legatura directa cu New Scotland Yard. Centrele de afaceri se afla la est, si palatale Whitehall si Westminster se intind spre sud, de-a lungul Tamisei. Iar daca vreti sa revedeti decorurile din filmul My Fair Lady, faceti o plimbare prin cartierul Covent Garden, sinonim cu teatrul britanic. Theatre Royal gazduieste spectacole muzicale, si maiestuoasa Royal Opera House este sediul Operei Regale si al companiilor de balet. Cei care vor sa faca cumparaturi vor da mai mult ca sigur si de complexul comercial Thomas Neals, unde se pot gasi imbracaminte, cosmetice, obiecte de artizanat si suveniruri. Este locul ideal pentru cumparat cadouri. In caz ca v-a apucat ora pranzului, ganditi-va la un restaurant indian. Sunt enorm de multe in Londra si ofera meniuri care de care mai variate. Altfel, colindand orasul veti adulmeca adesea un miros de peste cu cartofi prajiti, dar acest clasic meniu britanic se consuma cel mai bine in aer liber, direct dintr-o punga de hartie.
Figura scortoasa a unui nobil de moda veche, cu un trabuc in coltul gurii, la plimbare cu un buldog obosit (cainele traditional in Anglia) este o aparitie comuna in „tinutul cluburilor exclusiviste” bulevardul Pall Mall. Gentlemenii englezi se aduna in spatele usilor inchise de la Athenaeum, Whites sau Carlton. Cea mai impresionanta resedinta din zona este St. Jamess Palace, acolo unde locuieste printul Charles. Alt grup de vile regale, printre care Casa Malborough sau resedintele Clarence si Lancaster, unde Chopin a sustinut un concert pentru regina Victoria, completeaza principalele artere spirituale ale Londrei, prin care curge cel mai pur sange albastru. Fratele de sange al Pall Mall-ului este cartierul Mayfair, simbolul bogatiei englezesti, cuibul baronilor petrolului. Ziua, strazile zornaie de bani, iar noaptea magicienii finantelor se retrag in turnurile lor de fildes.
Steagul arborat la Palatul Buckingham spune ca regina este acasa. Cea mai bogata femeie din lume este deopotriva iubita si contestata. Constienta de criticile care i s-au adus, regina a inceput recent sa plateasca taxe. Nu de alta, dar incaseaza 1,8 milioane de lire pe zi, fiind in acelasi timp custodele celei mai mari colectii private de arta. Daca doriti sa vizitati Palatul Regal, este bine sa stiti ca doar doua aripi sunt deschise publicului: Grajdurile regale si Galeria reginei. Ultima adaposteste capodopere ale lui Vermeer, Leonardo si Tizian.
Trecand pe Marylebone Road, nu se poate sa nu observati cozile imense din fata Muzeului figurilor de ceara, Madame Tussaud. Dintre sectiunile muzeului, cele mai atractive sunt „Garden Party”, ce cuprinde copii fidele ale celebritatilor, „Super Stars”, dedicata gigantilor din lumea spectacolelor si „Grand Hall”, care adaposteste o colectie de figuri de regi si oameni de stat. Unde oare ar mai fi putut Lenin, Martin Luther King si William Shakespeare sa se intalneasca sub acelasi acoperis?
Tot in zona se afla si Gradina zoologica din Londra una dintre cele mai frumoase din lume si un important centru de cercetari. O plimbare pana la London Zoo va va bine dispune pentru intrega zi, mai ales daca vreti sa-l vedeti si pe Tommy, primul cimpanzeu ajuns aici cu o diligenta.
Veti ajunge astfel mai veseli la Turnul Londrei, o fortareata a tristetii, cea mai mare parte a celor 900 de ani ai sai fiind simbol al groazei. A fost de-a lungul secolelor fortareata, palat, inchisoare, muzeu, dar si arhiva sau grajd. Acum, The Jewel House este locul unde sunt pastrate magnificele bijuterii ale coroanei. Pretul lor este imposibil de estimat. Putina lume stie insa ca cei mai celebri locuitori ai turnului sunt o colonie de noua corbi. Nu se stie cand s-au aciuiat acolo, insa exista o legenda potrivit careia daca ei vor parasi turnul, regatul se va prabusi. Strategie de securitate a serviciilor secrete britanice sau pur si simplu mana reginei? Pasarile au aripile retezate pe o parte, neputand zbura.
Harrods prin traditie regele magazinelor universale din Londra este un popas bine meritat de orice turist. Faimosul magazin are solduri substantiale in ianuarie-februarie si iunieiulie cand se practica mari reduceri de preturi sau cand casele de moda vor sa scoata la vanzare marfa cu defecte sau demodata. Nu putini londonezi se indreapta insa si spre magazinul Harvey Nichols, aflat in apropiere. Punctul forte este imbracamintea, raionul de haine pentru barbati fiind impresionant. In cateva minute etichetele devin altele: iesind din magazinele cu vitrine scateietoare veti intra in mici dughene in care un singur client umple tot spatiul. Alte magazine renumite gasiti pe Knightsbridge sau Regent Street. Aruncati o privire si pe Oxford Street, plina de magazine cu marfuri de calitate la toata gama de preturi. Arome misterioase prin preajma? Ati ajuns probabil in China Town, zona in care este concentrata comunitatea de chinezi din Londra, cu o multime de restaurante traditionale si buticuri unde se vand produse orientale. Iar daca vreti sa vedeti cum arata un magazin Marks and Spencer la el acasa, vizitati-le pe cele mai interesante si mai bine aprovizionate: filialele de langa Oxford Circus si Marble Arch.
Daca simtiti ca renumitul ceas Big Ben din Londra pare sa bata de plecare, „grabiti-va, dar incet”, cum spune englezul. De ce? Intrucat este pacat sa parasiti Londra fara sa fi vazut Domul. Din 31 decembrie 1999, data fastuoasei sale deschideri, constructia gazduieste o expozitie care va trece in revista optiunile omenirii in secolul XXI si mai departe. Millenium Dome este, in primul rand, o experienta colosala, menita sa uluiasca, sa inspire si sa lumineze. 14 zone unice sunt povestea evolutiei si optiunilor rasei umane.
Scotch cu gheata si somon afumat in vagonul restaurant al trenului ce duce spre Scotia. Pe geamul compartimentului se vad dealurile din sud, privelisti marine, resedinte de lux impresionante, dar si cele mai importante orase din zona, la 70 de kilometri distanta unul de altul: Edinburgh si Glasgow.
Scotienii sunt carcotasi
O data ajunsi in Edinburgh veti gasi cu siguranta Princes Street, inima orasului si una dintre cele mai agitate strazi din Europa. Puteti vizita castelul, Scotch Whisky Heritage Centre, un muzeu al bauturii traditionale, unde vi se va oferi, la sfarsitul turului, un pahar plin, sau Camera Obscura un fel de cinematograf cu imagini in direct din oras. Daca nu aveti picioare sa umblati prea mult, puteti opta pentru cateva ore la Edinburgh Experience o prezentare audio-vizuala a orasului. In plus, veti gasi numeroase restaurante si pub-uri dar si magazine de antichitati sau posibilitati de sport. Bine ar fi sa ajungeti in Edinburgh cand are loc si Festivalul international de arte, cel mai mare din lume. r
Atmosfera din Glasgow se apropie mult de cea a oraselor americane. Se pot lua feriboturi din Golful Weymess spre insulele Bute si Great Cumbae. Cei care vor sa ramana in oras, vor prefera, poate, sa viziteze scoala de Arte, Galeriile McLellan sau Salonul de ceai Willow. Plimbandu-va pe strazile orasului veti surprinde, probabil, si un aspect al vietii localnicilor: pana la un divort de Anglia, fapt destul de improbabil, scotienii se multumesc sa carcoteasca.tr
CAZARE LA PRETURI REDUSEr
B & B (Bed and Breakfast) sunt in general case particulare cu cateva camere pentru inchiriere. Pensiunile B & B se recunosc printr-un semn B& B amplasat in exterior, fiind mai numeroase la marginea localitatilor. r
Pentru mai multe detalii vizitati: www.bedandbreakfastnationwide.com r
r
In Londra sunt sapte asociatii hoteliere pentru tineret, dar in ciuda numelui nu exista limita de varsta pentru a obtine o camera. Una dintre cele mai interesante este Holland House. Detalii la: https:// www.yha.org.uk/make_ booking/process/141.html r
r
In inima cartierului West End veti gasi Asociatia Tinerilor Crestini, deschisa tuturor, unde o camera costa 30 de lire, sau mai putin daca platiti in doi.r
r
OFERTEr
AgentiattOfertatttDuratatPret/persr
CMB Travel tLondrattt5 zilet575 USD*r
J Info TourstLondra, Oxfordtt8 zilet699 USD**r
Paralela 45 tLondra-Stonehenget11 zilet1.250 USD +1.000.000 lei***r
ttBath-Stratford-Warwickr
ttLiverpool-Lake District-r
ttGlasgow-Edingburgh-Durhamr
ttYork-Cambridger
r
*include: transport cu avionul, cazare 4 nopti in hotel de doua stele, mic dejun, tur orasr
**include: transport cu avionul, 7 nopti cazare cu mic dejun, hotel de doua-trei stele, tur de orasr
***include: transport cu avionul, 10 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri de trei-patru stele, taxe de transfer, transport cu autocarul in Anglia, tururi de orase, intrari la obiective turistice, plimbare pe lacul Winderwerer
r
CE Sa NU RATATI IN LONDRAr
r
British Museumr
Galeria Nationalar
Madame Tussaudr
Turnul Londreir
Tate Galleryr
Domulr
Palatul Buckingamr
Muzeul stiinteir
r
CU TAXIUL PRIN LONDRAr
r
Taximetrele autorizate poarta cand sunt libere indicatorul „For Hire”. Pornirea costa o lira. Pretul se mareste la fiecare minut sau la parcurgerea a 311 metri. Se adauga suprataxe pentru bagaje, pentru fiecare pasager suplimentar si pentru orar special, cum ar fi miezul noptii. Este bine sa negociati pretul inainte de plecare.r
CATEVA PRETURI IN LONDRAr
r
O cafea: 1,5 lire; O bere: 2-3 lirer
Un bilet la concert: de la 30 de lire in sus; r
Intrarea la Muzeul Madame Tussaud: 13 lirer
Un abonament de o zi pe autobuz: 4 lirer
O masa de pranz: minimum 8 lirer
Intrarea la British Museum si Tate Galery este gratuita.r
r
Cum se mai distreaya londoneziir
r
West End este zona cu cele mai multe cinematografe. Pretul unui bilet aici este de doua ori mai mare decat la un film vazut intr-o sala la periferie. De exemplu, biletele cele mai ieftine din West End pot costa sub zece lire. Cateodata mai puteti cumpara bilete la preturi reduse pentru spectacolele de matineu sau la spectacolele pentru presa si la avanpremiere. Oricum, intrebati la ghiseu care sunt posibilitatile si care este oferta. r
r
Cinematografele unde ruleaza filme straine si de arta schimba programul zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi. Unele prezinta cate doua sau trei filme, pe aceeasi tema, toate contra unui singur bilet. Prince Charles, aproape de Leicester Square, Everyman din nordul Londrei, ICA din Mall, Ritzy in sud si National Film Theatre sunt cateva dintre acestea. In noiembrie are loc un festival de film unde sunt proiectate peste 100 de filme. Cinematograful Imax al Institutului de film britanic are cel mai mare ecran din Europa.r
r
Principalele teatre sunt pe Shaftesbury Avenue, in Haymarket, Covent Garden si pe Charing Cross Road. Teatre cu valoare istorica sunt Theatre Royal Drury Lane, Palace sau Royal National Theatre din South Bank Center. r
r
Anual, in Londra se tin doua festivaluri de dans. Spring Loaded se desfasoara intre februarie si aprilie, iar Dace Umbrella de la inceputul pana la sfarsitul lui octombrie. Alte festivaluri mai mici sunt Almeida Dance (sfarsitul lui aprilie) si The Turning World (aprilie-mai), cand sunt invitati dansatori de pretutindeni. Unul dintre cele mai frecventate locuri de catre iubitorii de dans este Sadlers Wells.r
r
Intr-o seara obisnuita din cursul saptamanii sunt peste 80 de concerte de rock, reggae, soul, folk, country, jazz, latino si muzica internationala. Puteti asculta rock la Astoria (West End), Shepherd s Bush Empire si National Ballroom Kilburn. Fanii jazzului vor fi in largul lor la Ronnie Scotts (West End) sau 100 Club de pe Oxford Street. Veti petrece nopti fierbinti latino la Down Mexico Way de langa Piccadilly si la Cuba Libre din Islington.r
r
Londra este renumita pentru discotecile sale. Stringfellows face parte din multe circuite r
turistice, precum muzeul Madame Tussaud, este destul de rafinata, asa ca nu va duceti in blugi. r
Ati mai putea opta pentru Hippodrome una dintre cele mai mari discoteci din lume, r
Heaven cu lasere si un imens ring de dans, Bar Rhumba un local cu o tema specifica in fiecare seara, sau Turnmills – un club mai ieftin cu jazz si restaurant.r
r
Cele mai bune piscine acoperite sunt Chelsea Sports Centre si Porchester Bathsr
r
Cel mai cunoscut patinoar este Queens, unde se pot inchiria patine.