Se estimează că 7% dintre adulți aleg să doarmă pe burtă, dar cât de sănătoasă este pentru organism această poziție? De cele mai multe ori, avem tendința de a ne mișca în timpul nopții.

Un studiu făcut pe 664 de subiecți a constatat că, în medie, aceștia își petreceau aproximativ 54% din timp dormind pe o parte, aproximativ 37% dormeau pe spate și doar 7% pe burtă.

Dormitul pe burtă este cea mai proastă poziție pentru spate

Studiile arată că dormitul pe burtă este cea mai proastă poziție pentru spate. În această poziție, coloana vertebrală nu se aliniază, provocând dureri de spate și, ulterior, tulburări de somn.

Când calitatea somnului este afectată, poate duce la numeroase alte afecțiuni, inclusiv o funcție cognitivă slabă, un sistem imunitar slăbit și, pe termen lung, crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

Deși această poziție nu este bună dacă vrem să nu avem probleme cu spatele, se pare că există un beneficiu. Experții cred că dormitul pe burtă ajută dacă nu mai vrem să sforăim, potrivit TomsGuide,

Trei motive pentru care nu ar trebui să dormi pe burtă

1. Provoacă nealinierea coloanei vertebrale

Când dormi pe burtă, spatele se scufundă în saltea și se arcuiește mai mult. Această nealiniere a coloanei vertebrale poate duce rapid la dureri de spate, mai ales dacă dormiți pe o saltea moale, care dă o senzație mai mare de „afundare”. Este cea mai proastă poziție de dormit pentru că est dificil să menții coloana vertebrală în alinierea corectă. Indiferent de poziția lor, picioarele vor pune presiune pe partea inferioară a spatelui. În plus, riscăm să antrenăm o tensionare a mușchilor deglutiției, traheii și o presiune asupra cutiei toracice, ceea ce poate provoca dificultăți respiratorii, adaugă medicul.

Cum să rezolvi asta? Optează pentru un somn bun pentru o saltea suficient de fermă pentru a ține coloana vertebrală în alinierea corectă, chiar și atunci când dormi pe burtă.

2. Și gâtul are de suferit

Nu doar spatele are de suferit atunci când dormi pe burtă, ci și gâtul. Pentru a putea respira mai bine, trebuie să întoarceți capul într-o parte când dormiți pe burtă. Dormitul pe o pernă prea înaltă poate împinge gâtul într-un unghi inconfortabi,l spre partea de sus a spatelui. Asta poate duce la înțepenirea gâtului și dureri de cap.

Cum să remediați asta: investiți într-o pernă subțire care susține mai bine gâtul în timp ce dormiți pe burtă.

3. Umerii nu sunt sprijiniți

Când dormi pe burtă, umerii se află sub presiune crescută, iar finalul va fi mai multă durere și amorțeală.

Cum să remediați acest lucru: investiți într-un nou topper pentru saltea! O saltea mai bună va oferi o ușurare umerilor obosiți și un sprijin pentru conturarea corpului.

Folosiți perne cu spumă de memorie pentru a nu exercita presiune pe șolduri

Persoanele care dorm pe spate vor primi mai mult sprijin de la cea mai bună pernă din spumă cu memorie sau o pernă cu apă.

„Dacă dormi pe spate și nu folosești o pernă cu spumă cu memorie s-ar putea să exerciți o presiune inutilă pe șolduri și pe partea inferioară a spatelui”, avertizează dr Melanie Tahir.

„Asta va crește uzura articulațiilor, punându-vă în pericol de artrită”, avertizează ea.

Pentru a evita această încordare, se recomandă înainte de somn să plasați o pernă mai tare (sau două, după cum este necesar) sub ischio-jambieri, care poate ajuta la ameliorarea durerilor și a sciaticii.

Cei care dorm pe o parte au nevoie de o pernă de sprijin cervical

Persoanele care dorm pe o parte vor avea o noapte odihnitoare dacă dorm pe o pernă în stil găleată. Dr. Tahir recomandă perna de sprijin cervical, despre care spune că este potrivită și pentru cei care dorm pe spate.

„Acest tip de pernă va susține gâtul și va oferi spațiu pentru ca articulațiile umerilor să se odihnească confortabil”, explică ea. În plus, sugerează ca „persoanele care dorm pe o parte să așeze o pernă mai tare între genunchi, pentru a obține unghiuri optime fără durere la șolduri, genunchi și glezne”.