Secretele ciupercii-caviar. Cum se cultivă trufele în România și câți bani se pot câștiga din această afacere

salarii

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

Trufa, o ciupercă rarisimă și extrem de parfumată, care crește pe rădăcinile anumitor arbori din păduri, e percepută ca fiind extrem de greu de dibuit, doar de către culegători inițiați, cu ajutorul câinilor sau al scrofițelor antrenate să facă această muncă.

Nu multă lume știe că trufa e și o plantă de cultură, răspândită îndeosebi în Italia și Franța, dar, mai nou, de câțiva ani și în România. Am mers la „Il Tartufo“, Alba, principalul jucător de pe piața puieților micorizați, care a înființat peste 100 de plantații în 24 de județe ale României. Nuți Lazăr, asociat în cadrul firmei care importă din Italia puieții de arbori micorizați și oferă asistență la plantare și la întreținerea culturilor trufiere, ne-a dus să vizităm două plantații particulare din județul Alba și ne-a făcut o radiografie a acestei nișe de afaceri.

Costul minim de înființare a unui hectar este în jur de 18.600 de euro (15.000 de euro fără TVA). La asta se mai adaugă costurile cu îngrădirea terenului, cu realizarea sistemului de irigare. Achiziția de mici utilaje sau echipamente pentru întreținerea culturii (discuit, cosit, eventual stropit) este de asemenea de luat în calcul pentru acei fermieri care nu le dețin deja.