Un pionier al cultivării de quinoa, Ernie a început să recolteze în 1984 iar astăzi continuă să aibă la fermă 100-130 de hectare cu această pseudo-cereală lipsită de gluten. Tot ce produce este vândut instant în fiecare an, dar recunoaște că nu își poate da seama dacă el este foarte descurcăreț sau pur și simplu există o cerere mare pe piață.
Un pionier al cultivării de quinoa, Ernie a început să recolteze în 1984 iar astăzi continuă să aibă la fermă 100-130 de hectare cu această pseudo-cereală lipsită de gluten. Tot ce produce este vândut instant în fiecare an, dar recunoaște că nu își poate da seama dacă el este foarte descurcăreț sau pur și simplu există o cerere mare pe piață.
”Ce recoltăm și ce plantăm sunt două chestiuni diferinte”, spune el, subliniind că, din cauza a vântului, a zăpezilor, a insectelor, își ia o ”marjă” de pierderi anuale. ”Există atatea probleme ce pot apărea. Fiecare cultură anuală este diferită”, recunoaște americanul, citat de capitalpress.com. De exemplu, anul trecut, din cele 120 de hectare, a scos recoltă doar din 70, restul fiind compromise total.
Ernie crede că potențialul pieței de quinoa este uriaș și a crescut exponențial în ultimii ani. Totuși, quinoa rămâne o cultură dificilă de gestionat, deși se pretează foarte bine și la suprafețe mici și mijlocii.
Chiar și în SUA, nu mulți fermieri se încumetă să renunțe la soia, porumb sau grâu pentru a însămânța cu quinoa. ”Spre deosebire de plantele pe care s-au făcut cercetări zonale de aclimatizare, la quinoa nu e destul doar să însămânțezi și apoi să nu îți pese prea mult. E nevoie să verifici mereu ce se întâmplă în câmp”, atrage atenția Ernie.