Dacă ținem cont de clădirile celebre din New York care poartă și acum numele Rockefeller și de toate acele companii care există astăzi datorită practicilor comerciale mai puțin ortodoxe ale Standard Oil, nu ar trebui să mai fie o surpriză pentru nimeni faptul că John D. Rockefeller a fost primul miliardar.
Cu toate acestea, surprinzător este modul în care Rockefeller și-a atins statutul de miliardar.
Rockefeller s-a implicat în afacerea cu petrol în 1863, când avea doar 24 de ani. Cu toate acestea, în curând și-a luat câțiva parteneri de afaceri, a încheiat o înțelegere cu o cale ferată importantă și a înființat oficial Standard Oil Company în 1870, cu un capital de un milion de dolari, scrie Moneydigest.
La momentul înființării, compania era cea mai mare corporație din întreaga țară, controlând 10% din toată rafinarea petrolului din SUA (atingând în cele din urmă 90%).
Pe ce a mizat John D. Rockefeller
După ce s-a mutat la „Millionaires’ Row” din Cleveland și a creat unul dintre cele mai faimoase monopoluri ale țării, abia în 1916 Rockefeller avea să devină oficial miliardar.
În 1872, compania Standard Oil a început să cumpere, să falimenteze și să-și achiziționeze concurenții. Acest lucru s-a datorat în mare parte teoriei lui John D. Rockefeller că mai multe companii încearcă să se subjuge reciproc, generând haos și ineficiență.
Așa că și-a eliminat efectiv 22 din cei 26 de concurenți pe care îi avea pe piața din Cleveland în doar trei luni. Pe măsură ce monopolul companiei Standard Oil a crescut, la fel a crescut și capacitatea companiei de a negocia reduceri și prețuri care au afectat și mai mult concurenții. Reușind să joace la două capete, Standard Oil a realizat acorduri feroviare incredibile, eliminând în doi pași toți concurenții.
Standard Oil Trust controla 90% din toate rafinăriile de petrol ale SUA
Pe măsură ce compania a continuat să crească, a avut o rețea de companii Standard Oil, devenind parte din ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Standard Oil Trust, care controla 90% din toate rafinăriile de petrol ale Americii până la finele anilor 1880. Asta a atras atenția politicienilor care erau din ce în ce mai preocupați de legile antitrust. Presa a devenit și ea din ce în ce mai interesată de Rockefeller, acuzând practicile de muncă neloiale din cadrul trustului, presupuse acte de luare de mită și constrângere și chiar amenințări.
În 1890, Congresul Statelor Unite a adoptat oficial Sherman Antitrust Act, prima legislație federală care a interzis crearea trusturilor care restricționau în mod intenționat comerțul. Doi ani mai târziu, Curtea Supremă din Ohio a ordonat pentru prima dată dizolvarea Standard Oil Trust. Cu toate acestea, afacerile trustului pur și simplu s-au „mutat”, devenind parte dintr-o companie holding, Standard Oil din New Jersey.
Standard Oil, dezmembrată de Curtea Supremă a SUA
Abia când Curtea Supremă a SUA a decis, în 1911, că Standard Oil a încălcat legile antitrust, compania va începe să fie dezmembrată. Din punct de vedere tehnic, John D. Rockefeller era deja pensionat de 16 ani, deși și-a păstrat titlul de președinte al Standard Oil timp de șase luni după decizia Curții Supreme. Pe măsură ce procesul de dizolvare a evoluat, guvernul a depus o listă a acționarilor Standard Oil, care îl includea, desigur, pe Rockefeller. La acea vreme, guvernul a constatat că Rockefeller deținea 247.692 de acțiuni (aproximativ un sfert din stocul total al companiei), evaluate la 167.192.000 de dolari (mai puțin de un miliard). În plus, Rockefeller deținea acțiuni la companiile de căi ferate din întreaga țară.
Când spui Rockefeller spui ExxonMobil și Chevron
Rockefeller și-a atins statutul de miliardar prin destrămarea și vânzarea entităților companiei sale. De fapt, dacă nu ar fi existat decizia Curții Supreme, nu ar fi ajuns să dețină titlul de primul miliardar al țării. Monopolul Standard Oil a ajuns să fie împărțit în 34 de companii separate, dintre care multe sunt nume la fel de cunoscute și controversate și astăzi (ExxonMobil și Chevron). Acțiunile acestor companii individuale au explodat în primii câțiva ani de funcționare, crescând averea lui Rockefeller și făcându-l miliardar. În 1937, averea lui Rockefeller reprezenta 1,5% din producția economică a țării pentru întregul an.