Părinții oficialului sunt Susanne și Gustav Heins Johannis, amândoi sași transilvăneni. În anul 1992 aceștia au emigrat ca pensionari din Sibiu în Germania unde s-au stabilit la Würzburg, în Bavaria. Klaus Iohannis a declarat într-un interviu că atunci când s-a născut, funcționarul de la primărie a refuzat să îi scrie numele cu ”J”, așa a ajuns la numele de Iohannis.
În anul 1983, Iohannis a absolvit studiile de fizică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Ulterior, a fost profesor de fizică la diverse unități de învățământ. În anul 1997 a devenit inspector școlar general adjunct, iar între 1999 și 2000 a fost inspector școlar general al județului Sibiu.
Oficialul este un susținător al luptei împotriva corupției și datorită acestui lucru, în anul 2016 a fost distins de Fundația germana „Hermann Ehlers” cu un premiu pentru sprijinirea statului de drept și a luptei împotriva corupției.
Puțini știu că Iohannis a lua lecții de dans și că iubește să danseze dansuri de societate. De asemenea, conducătorul statului a luat și cursuri de bune maniere. De asemenea, oficialul nu stă niciodată degeaba. Se pricepe în gospodărie, repară tot ce se strică, în casă, grădină, ba chiar și-a pus singur gresie și faianță. Grădinăritul este cea mai relaxantă activitate a sa, iar trandafirii și drumețiile sunt pasiunile sale. Președintele se mândrește cu o grădină superbă.
În anul 1989 șeful statului a ieșit în stradă, alături de toți ceilalți oameni după semnalul dat la Timișoara.
Timp de 30 de ani a mers la muncă pe bicicletă. Atunci când era profesor la țară făcea 2km până la serviciu pe vehiculul cu două roți. Obiceiul i-a rămas chiar și atunci când a devenit primar.