Secretele miliardarilor. Cum au făcut bani cei mai bogați oameni de pe Planetă?

bani cash, lei, dolari, euro

SURSA FOTO: Dreamstime

Miliardarii lumii au fost tot timpul personaje controversate. Unii oameni îi admiră, în timp ce alții îi învinuiesc pentru problemele societății. Însă cum au ajuns miliardarii...miliardari?

Miliardarul Mark Cuban susține că nu există niciun dezavantaj în a fi miliardar. Însă cum s-au îmbogățit aceștia?

Ei bine, potrivit Business Insider, există trei căi legale.

Cum poți deveni miliardar?

Prima este moștenirea. Potrivit listei Forbes 400, aproximativ 30% dintre cei mai bogați 400 de americani au atins cel puțin 1 miliard de dolari prin această cale. Dacă nu te simți capabil să acumulezi miliarde de dolari pe cont propriu, poți să încurajezi succesul financiar al părinților tăi.

O altă opțiune este să te căsătorești cu un miliardar sau o miliardară. Deși mulți miliardari au deja parteneri de viață, aceasta poate fi o soluție temporară. În plus, mereu există și câțiva miliardari la începutul drumului lor către succes financiar.

Dar de cele mai multe ori, miliardarii sunt nevoiți să-și construiască singuri averea. Aproximativ 70% dintre cei prezenți în lista Forbes 400 au reușit acest lucru. Astfel, cum poți ajunge să câștigi miliarde de dolari?

Cu excepția unor cazuri foarte rare, nu poți să acumulezi miliarde de dolari doar din salariu sau economisind bani. Chiar și pentru persoanele care obțin venituri extrem de mari, precum fostul superstar NFL Tom Brady, care a semnat un contract pe 10 ani în valoare de 375 de milioane de dolari cu compania de televiziune Fox, acest lucru ar fi foarte dificil de realizat. După plata impozitelor, Brady ar rămâne, probabil, cu aproximativ 20 de milioane de dolari pe an. Dacă acesta ar fi singurul său venit și ar economisi toți banii, i-ar lua aproximativ 50 de ani să devină miliardar.

Trebuie să deții active

Pentru majoritatea miliardarilor, activele principale constau în acțiunile deținute în companii. Alții obțin venituri din fondurile speculative sau fondurile de capital privat sau din contracte de licență, așa cum este cazul înțelegerii lui Michael Jordan cu Nike. Există și miliardari care câștigă salarii, asemenea nouă. Dar aceste salarii contribuie foarte puțin la averea totală a miliardarului.

De exemplu, Warren Buffett câștigă suma de 100.000 de dolari pe an de la Berkshire Hathaway. Cu toate acestea, averea lui provine din acțiunile pe care le deține în compania Berkshire. În ultimele șase decenii, valoarea acestora a crescut de la o investiție inițială de 450.000 de dolari la aproximativ 122 de miliarde de dolari, valoarea lor actuală. Această dinamică nu este specifică doar SUA. Un studiu despre cum oamenii își construiesc averea în Norvegia arată că doar o mică parte dintre bogați ajung în această poziție datorită câștigurilor obținute din muncă, precum salariile.

Creează sau cumpără ceva

În clasamentul Forbes 400, regăsim nume de companii care cândva aveau o valoare neglijabilă, dar care în prezent au generat unul sau mai mulți miliardari. Câteva exemple sunt Tesla, Microsoft, Oracle, Google, Facebook, Bloomberg, Berkshire Hathaway, Dell, Airbnb, Nike, Amazon, Walmart, și altele.

Majoritatea miliardarilor de pe această listă au obținut averea din domeniul tehnologiei. Totuși, odată ajuns în partea inferioară a listei, se descoperă companii din diverse sectoare economice. Printre acestea se numără servicii financiare, retail, media, alimente, petrol și gaze, fotbal, componente auto, imobiliare, benzinării, asigurări, televiziune, restaurante, bomboane, hrană pentru animale, echipamente medicale, spitale, comunicații, produse sportive, supermarketuri, construcții, minerit, croaziere, etc.

Multe dintre aceste companii nu au generat un singur miliardar. Asta înseamnă că nu trebuie să începi sau să achiziționezi o afacere de unul singur. Tot ce trebuie să faci este să te alături unei companii în momentul în care valorează foarte puțin, să investești sau să cumperi suficiente acțiuni și să le păstrezi o perioadă suficient de lungă până când valoarea companiei crește la miliarde de dolari.

Trebuie să ai răbdare. Și norocul ajută

Așadar, pentru a deveni miliardar, răbdarea și perseverența sunt esențiale. Majoritatea celor care și-au construit averea au trecut printr-un proces îndelungat și au persistat pe același drum. Un exemplu este un antreprenor care a generat miliarde din vânzarea de mașini, începând la vârsta de 30 de ani cu o mică parcare de mașini second-hand și ajungând acum la vârsta de 72 de ani.

Companii precum Amazon, Google, Microsoft, Oracle și altele, care au generat miliardari, au fost înființate acum zeci de ani. Warren Buffett a avut nevoie de 3 decenii pentru a deveni miliardar și încă 4 decenii pentru a atinge sute de miliarde.

De asemenea, este important să ai noroc, așa cum a menționat Mark Cuban recent. Norocul joacă un rol semnificativ în succes. Însă nu este singurul factor. De asemenea, locul în care trăiești poate influența șansele tale de a deveni miliardar.

Există 2.640 de miliardari în întreaga lume, iar 735 dintre ei locuiesc în SUA – un număr semnificativ mai mare decât în oricare altă țară. Pe scurt, dacă nu ai o avere de moștenit sau nu te căsătorești cu cineva care are deja miliarde, cea mai bună cale pentru a ajunge printre cele mai bogate 2.600 de persoane din lume este să începi sau să achiziționezi o companie mică și să o dezvolți într-una de anvergură.