«Daţi-mi cinci minute şi… vă pot prezice viitorul financiar pentru tot restul vieţii!» Iată ce ne spune T. Harv Eker în cartea „Secretele minţii de milionar“, care va fi distribuită împreună cu ediția Capital din 30 mai, la un preț de numai 11,90 lei. Un om remarcabil, care a lansat multe afaceri şi a dat faliment în mod repetat – până când a înţeles că trebuie să-şi schimbe tiparul mental. După care, în câţiva ani, a devenit milionar.
Eker pleacă de la premisa că „nu ceea ce nu ştim ne împiedică să avem succes, ci ceea ce ştim incorect reprezintă cel mai mare obstacol“. Aşadar, cartea sa tratează mai puţin ceea ce trebuie învăţat şi mai mult ceea ce trebuie „dezvăţat“. 
Fiecare dintre noi are setat în minte un anumit tipar financiar. Iar felul în care gândim determină dimensiunea averii pe care o acumulăm. Bogaţii gândesc, toţi, la fel (sunt convinşi că „îşi creează singuri viaţa“). Şi săracii gândesc, toţi, la fel (dar ei cred că viaţa „li se întâmplă“).
Iar atunci când subconştientul are de ales între emoţii adânc înrădăcinate şi logică, emoţiile înving aproape întotdeauna. Secretul stă în conştientizarea propriilor gânduri şi acţiuni, astfel încât să ne putem elibera de alegerile făcute în trecut.
Bogații depășesc problemele, săracii le evită
Să vedem cum funcţionează un tipar mental: gândurile duc la sentimente; sentimentele declanşează acţiuni; acţiunile determină rezultate. În cele din urmă, rezultatele se măsoară în bani. Iar când vine vorba de bani, oamenii bogaţi acţionează pentru a câştiga. Cei săraci, pentru „a nu pierde“. Altfel spus, bogaţii se axează pe oportunităţi; săracii se concentrează asupra obstacolelor. Corolarul: bogaţii depăşesc problemele; săracii le evită. Constatarea autorului – bogaţii preferă să fie plătiţi în funcţie de rezultate; săracii, în funcţie de timp.
Metaforic vorbind, bogaţii gândesc astfel: „Am prăjitura şi pot s-o şi mănânc.“
Cei din clasa de mijloc îşi spun: „Prăjitura e prea scumpă, aşa că voi mânca doar o bucăţică.“ Săracii nici măcar nu consideră că merită prăjitura, astfel că îşi iau o gogoaşă, privesc gaura din centru şi se întreabă: „Eu de ce nu am nimic?“ Prin urmare, săracii nu pot să-i sufere pe oamenii de succes; bogaţii îi admiră. Din păcate, nu există nicio persoană cu comportament de victimă care să fie cu adevărat bogată. Iar banii nu vor face decât să accentueze caracterul pe care îl avem deja.
Pe cei care cred că atunci când vor avea destui bani va fi cazul să se gândească şi la gestionarea acestora, autorul îi avertizează că una dintre legile nescrise ale lumii noastre sună cam aşa: „Până când nu îmi demonstrezi că poţi gestiona ce ţi-am dat, nu vei primi mai mult!“Deci, putem conchide că: ori con­trolezi tu banii, ori te controlează ei pe tine. Însă, aşa cum spune autorul, „orice maestru a fost cândva un dezastru“. Pentru cei care simt că această maximă a lui T. Harv Eker li se aplică, putem spune că este timpul să inverseze priorităţile. Renunţaţi să mai credeţi că, pentru a avea succes, ordinea logică este: a avea, a face, a fi. Asimilaţi convingerea oamenilor bogaţi, care înţeleg că ordinea corectă este: a fi, a face, a avea.