În urmă cu peste patru decenii, serialul „Toate pânzele sus” captiva publicul românesc cu aventurile echipajului goeletei Speranța, devenind un reper în cinematografia de televiziune din România.

Julieta Szönyi, cea care a interpretat-o pe Adnana, povestește cu nostalgie despre această experiență unică, amintindu-și de filmările dificile, de farmecul orașului Constanța și de colegii de pe platou, într-o perioadă care i-a marcat cariera și viața.

O aventură pe Marea Neagră la bordul goeletei Speranța

Serialul „Toate pânzele sus”, realizat între 1976 și 1978, este o adaptare a romanului lui Radu Tudoran și urmărește aventura goeletei Speranța. Julieta Szönyi, singura actriță din distribuția acestui proiect, a interpretat rolul Adnanei, o figură centrală în poveste.

Goeleta Speranța a devenit un personaj în sine, iar pentru actori a reprezentat un loc de muncă și de explorare. Goeleta Speranța, care i-a condus pe eroii noștri în aventura vieții lor, a fost concepută și construită de comandantul Marin Deboveanu.

Adnana, Toate pânzele sus
Julieta Szönyi, alături de Ion Besoiu în „Toate pânzele sus”

„Îmi plăcea ideea de ieșit pe mare în fiecare zi. Cum mie îmi place tot ceea ce e de epocă, m-am simțit foarte bine. Fiecare zi era o aventură cu goeleta Speranța”, a declarat Julieta Szönyi, rememorând zilele intense petrecute pe mare.

Filmările au durat șase luni, timp în care echipa a lucrat în principal pe Marea Neagră și la Constanța, dar și pe litoralul bulgăresc. Imaginile de iarnă au fost surprinse în Sinaia, la cota 2000, oferind serialului o diversitate de peisaje și decoruri naturale.

Eforturi intense în timpul filmărilor

Pentru echipă, programul zilnic era solicitant și deseori epuizant. Actorii se trezeau înainte de răsărit pentru a urca la bordul goeletei, care îi aștepta în Portul Tomis din Constanța. Ziua se încheia doar după apus, când se întorceau la mal.

„În portul Tomis se construise un fel de baracă aşa cum aveau muncitorii şi acolo mâncam seara, când ne întorceam de la filmări, o mâncare caldă, apoi mergeam la Hotelul Palas, unde eram cazaţi.

Îmi amintesc de terasa hotelului, unde urcam deseori, mai ales atunci când serbam ziua vreunui coleg”, își amintește actrița, într-un interviu acordat Adevărul.

Filmul nu a fost doar o experiență artistică, ci și o adevărată lecție de marinărie pentru actori. Aceștia au învățat să manevreze goeleta și să participe la diverse activități de pe mare, pentru a asigura autenticitatea scenelor.

Echipa de machiaj a renunțat la filmările în larg din cauza răului de mare

Un obstacol major pentru mulți membri ai echipei a fost răul de mare. Deși majoritatea celor din echipa de machiaj au renunțat la filmările în larg, Julieta Szönyi s-a adaptat foarte bine vieții pe mare.

„Ajunsese ca să nu mai urce pe Speranța nici cei din machiaj, nici din alte echipe, din cauza răului de mare. Mă aranjau dimineața și așa rămâneam, deși, de obicei, echipa de machiaj stă lângă actor, dar la aceste filmări a renunțat”, povestește actrița cu zâmbetul pe buze.

Această perioadă a lăsat urme adânci în memoria Julietei Szönyi, care își amintește cu drag de Constanța și atmosfera sa. Farmecul vechiului Tomis, apusurile de soare pe malul mării și Cazinoul încă deschis pentru public sunt doar câteva dintre amintirile care au rămas vii în sufletul său.

„Orașul era foarte pitoresc și, cumva, te întorcea în timp. Mi-a plăcut Constanța pentru acest amestec de tradiții”, spune ea cu nostalgie.

Jean Constantin, sufletul echipei

Actrița vorbește cu multă emoție despre colegii săi de pe platou, dintre care mulți nu mai sunt printre noi. Unul dintre aceștia este Jean Constantin, pe care Julieta Szönyi îl descrie ca fiind sufletul echipei.

„Ne spunea mereu glume, avea un farmec cu totul aparte. Când mă întâlnea dimineața pe cheu, îmi întindea brațele și îmi spunea: «Bună dimineața, sora mea cea albă»”, povestește actrița.

Deși filmul este urmărit și astăzi cu plăcere, Julieta Szönyi simte o umbră de regret privind la trecut. Unul dintre regretele sale este că scriitorul Radu Tudoran nu a fost prezent pe platourile de filmare pentru a vedea cum se aduce la viață creația sa.

Serialul care a marcat generații întregi

„Toate pânzele sus” este un serial de 12 episoade care urmărește călătoria goeletei Speranța spre Țara de Foc. Alături de căpitanul Anton Lupan, interpretat de Ion Besoiu, echipajul navei trece prin numeroase aventuri în încercarea de a-și găsi prietenul pierdut, Pierre Vaillant (Ion Dichiseanu), răpit de pirați.

Alături de el, echipajul navei este format din personaje memorabile: Ieremia (Sebastian Papaiani), Gherasim (Ilarion Ciobanu), Ismail (Jean Constantin), tânărul Mihu (Cristian Șofran), Haralamb (George Paul Avram) și Adnana (Julieta Szönyi). Împreună, aceștia trec cu curaj prin numeroase încercări, sprijinindu-l pe căpitan în căutarea prietenului său.